Dne 15. srpna 1998 Apple oficiálně představil první iMac, gumový kosočtverečný iMac G3, který spustil éru stolních počítačů, které byly v průběhu let nadále aktualizovány a revidovány.



Vedoucím designu v Apple nemohl být nikdo jiný, než náš oblíbený Jony Ive. iMac G3 byl v počítačích v té době výjimečný pro svůj neobvyklý tvar, použití průsvitných plastů, které umožnily vidět vnitřní prvky a jasné barvy, které Apple přijal.

Jde o iMac, který je průhledný, vidíte na něm, je to tak cool,“ řekl Jobs při představení modelu iMac G3.

První model iMacu, který se prodával za 1 299$, byl vybaven procesorem PowerPC 750 G3 233-700 MHz, 128 GB úložiště, 15-palcový CRT, jednotka CD-ROM a grafická karta ATI, působivý zvuk dnes, zaoblené tvary, které v kombinaci s designem udělaly iMacu nejlepší prodeje.

Při uvedení do provozu a v letech následujících po jejím uvolnění vydala společnost Apple iMac G3 v pestrobarevných odstínech, které obsahují slavné Bondi Blue, Blueberry, Grape, Grapefruit, Indigo, Lime, Sage, Strawberry, Ruby, Snow, Mandarinka a dva vzorované motivy, modrá dalmatská a květinová síla.

Pokud žijete poblíž Michiganu, všech 13 barev původního iMac G3 je vystaveno v muzeu Henry Ford v popupové kolekci „Looking Through Things“, která byla představena na oslavu výročí iMacu. 

Model iMac G3 byl představen jen rok poté, co se Steve Jobs vrátil k vedení společnosti Apple, a přišel v době, kdy se společnost stále potýkala a snažila se najít svojí cestu. V roce 1999 zaznamenala společnost Apple svůj první čtvrtletní zisk více než trojnásobně, přičemž skok byl připsán prodeji nového zařízení iMac. 

Od představení iMacu G3 v roce 1998 Apple představil několik dalších aktualizací pro stolní počítače a design v letech 2002, 2004, 2007, 2009, 2012 a 2015.

Dnes je iMac dostupný v rozměrech 21,5″ a 27″. Zobrazí 4K a 5K rozlišení. K dispozici jsou i čipy Kaby Lake, grafika AMD a super rychlé SSD disky.

Máme také zařízení iMac Pro, stroj třídy určené pro profesionální uživatele Applu s jedinečným tělem Space Gray, procesory Xeon s až 18 jádry, grafickou kartou Radeon Pro Vega a až 4TB SSD úložištěm.

Očekáváme, že v roce 2018 budou aktualizovány modely iMac. O tom, kdy nastane další změna designu, není žádná informace, ale v roce 2018 se očekává, že společnost Apple přidá čipy 8. generace Coffee Lake a další vnitřní vylepšení, které budou dělat stolní počítač ještě lepším.

Zdroj: macrumors.com