Nová studie zjistila, že modré světlo může způsobit makulární degeneraci, jednu z hlavních příčin slepoty. Modré světlo poškozuje naše vidění tím, že poškozuje sítnici oka, tvrdí výzkumní pracovníci. Studie zjistila, že modré světlo mění molekulu do oka na toxické molekuly, který zabíjí fotoreceptorové buňky a ty se neregenerují. Speciální sluneční brýle, které filtrují modré světlo, mohou pomoci, ale specialisté si nejsou jisti, jak moc pomohou.



Vědci říkají, že zjistili, jak modré světlo z chytrých telefonů, notebooků a dalších digitálních zařízení poškozuje vidění a může urychlit slepotu. Výzkum univerzity v Toledu v USA ukázal, že dlouhodobé působení modrého světla vyvolává vznik toxických molekul v očních světelných buňkách, které mohou způsobit makulární degeneraci – nevyléčitelné onemocnění, které ovlivňuje střední část vidění.

Modré světlo, které má kratší vlnovou délku a více energie ve srovnání s jinými barvami, může postupně poškodit oči.

Dr. Ajith Karunarathne, odborný asistent na katedře chemie a biochemie univerzity, řekl: „Neustále jsme vystavováni modrému světlu a oční rohovka a čočka nemůže zablokovat ani odrážet toto světlo. Není žádným tajemstvím, že modré světlo poškozuje naše vidění tím, že poškozuje sítnici oka. Naše experimenty vysvětlují, jak k tomu dojde, a doufáme, že to vede k terapii, která zpomaluje makulární degeneraci, jako je nový druh očních kapek.

Degenerace makuly, postihuje přibližně 2,4% dospělé populace ve Spojeném království, je běžným stavem mezi 50 a 60 lety, což vede ke značné ztrátě zraku.

Jak modrému světlu předejít?

Modré světlo se týká všech smartphonů, tabletů, počítačů a to bez ohledu na výrobce. Proto je dobré využívat Night Shift, který je standardní funkcí iPhonuiPadu a Macu od společnosti Apple.

iPhone a iPad

  1. Nastavení > Zobrazení a jas > Night Shift
  2. Klikněte na nastavení v kartě Night Shift

Mac

  1. Zvolte nabídku Apple () > Předvolby systému a klikněte na Monitory.
  2. Klikněte na panel Night Shift.

 

Zdroj: businessinsider.com, theguardian.com, apple.com