Existuje mnoho skrytých funkcí v systémech macOS a iOS, které často nevidíme, nebo neznáme, ať už proto, že je Apple dostatečně nepropagoval, nebo byly po určité době zapomenuty.



V nejnovějším videu na YouTube společnosti macrumors jsou zveřejněny užitečné triky a tipy pro macOS, o kterých možná nevíte.

  • Vlastní klávesové příkazy – Můžete vytvářet vlastní klávesové příkazy pro konkrétní aplikace nebo pro všechny vaše aplikace – přejděte na Předvolby systému -> Klávesnice -> Zkratky a vyberte Zkratky aplikací. Odtud klikněte na tlačítko „+“ pro přidání nové klávesové zkratky a jejího názvu.
  • Spotlight Kalkulačka – Spíše než otevření aplikace kalkulačka, můžete použít Spotlight pro rychlé a snadné výpočty. Jednoduše zadejte příkaz Command + Space pro otevření Spotlight a zadejte jednoduchý matematický příklad, který potřebujete vyřešit.
  • Zjištění hesel WiFi – Pokud jste zapomněli heslo k síti WiFi, můžete ho pomocí funkce Klíčenka zjistit. Otevřete aplikaci Klíčenka a poté zvolte „Systém“ a zobrazte všechna uložená hesla pro WiFi sítě, ke kterým jste připojeni. Vyberte jedno, klikněte na „Zobrazit heslo“, zadejte pověření účtu a zobrazí se vám heslo.
  • Skrytí Docku – Mnoho lidí má svůj Dock skrytý, protože je k dispozici větší prostor na obrazovce. Přejděte na Předvolby systému -> Obecné a zatrhněte Automaticky skrývat a zobrazovat panel nabídek.
  • Touch Bar Escape – Pokud nemáte rádi nefunkční klávesu Escape na MacBooku Pro, existuje alternativa klávesnice, která je podporována většinou aplikací. Použijte příkaz Command + Šipka doprava namísto klávesy Escape, abyste provedli příkaz ukončení.
  • Nastavení hlasitosti a jasu – Pokud podržíte tlačítko Option + Shift při použití tlačítek hlasitosti nebo jasu, můžete nastavit jas nebo hlasitost rychleji.
  • Použití Command + Tilda pro přepínání mezi okny – Pokud máte otevřených více oken stejné aplikace, můžete mezi nimi rychle přepnout pomocí Command + Tilda.

Zdroj: macrumors.com