Některé aplikace Google v systémech iOS a Android pokračují v ukládání historie polohy i v případě, že je nastavení zakázáno, podle nových údajů shromážděných vědci v oblasti výpočetní techniky v Princetonu.



Historie polohy, funkce dostupná v aplikacích, jako je Google Maps, je volba, která umožňuje aplikaci zobrazit místa, která jste navštívili v časové ose. Gunnar Acar vypnul možnost Historie polohy ve svém účtu Google a zdá se, že dokonce i při pozastavené funkci některé aplikace Google ignorují nastavení a nadále ukládají údaje o datech, kvůli matoucím pravidlům shromažďování údajů, které umožňují ostatním funkcím aplikací také ukládat informace o poloze. „Existuje celá řada různých způsobů, jak Google může používat určení polohy pro zlepšení zkušeností lidí, včetně: Historie polohy, Aktivita na webu a aplikacích a prostřednictvím služeb určování polohy,“ uvedl mluvčí společnosti Google.

„Poskytujeme jasné popisy těchto funkcí a spoustu ovládacích prvků, aby je lidé mohli zapínat nebo vypínat a kdykoli smazat jejich historii.“  Mnoho lidí možná neví, že tyto funkce jsou vůbec povoleny, protože je to výchozí nastavení. Jediná zmínka o tom, že aplikace může pokračovat v ukládání některých údajů o poloze, je v rozbalovací nabídce, která se zobrazí, když je funkce Historie polohy zakázána prostřednictvím nastavení účtu Google. Toto vyskakovací okno uvádí, že některé údaje o poloze mohou být uloženy jako součást vaší aktivity v jiných službách Google, jako jsou Vyhledávání a Mapy.

V případě, že Historie polohy je v nastaveních v aplikacích Google deaktivována, je uvedeno, že „Žádná z vašich aplikací Google nebude moci ukládat údaje o poloze v Historii polohy“. Jak zdůrazňuje AP, toto tvrzení je pravdivé, ale zavádějící, protože zatímco údaje o poloze nejsou uloženy v Historii polohy, stále jsou uloženy v části Moje aktivita. Musí být deaktivována funkce „Aktivita na webu a aplikacích“ a „Historie polohy“, aby společnost Google nemohla shromažďovat údaje o poloze, což lze provést pomocí uživatelských nastavení účtu Google.

Zdroj: macrumors.com