Společnost Apple nedávno oznámila prodej počítačů Mac za třetí čtvrtletí. Prodalo se 3,72 milionu Maců, což je nejméně od roku 2010. Bylo to také poprvé, kdy Apple prodal méně než čtyři miliony Maců od roku 2013.



Z tohoto důvodu by nemělo být překvapením, že podíl společnosti Apple na celosvětovém trhu s notebooky zaznamenal v uplynulém čtvrtletí úpadek. Tchajwanská výzkumná firma TrendForce odhaduje, že Apple dosáhl ve třetím čtvrtletí 6,5% celosvětových dodávek notebooků, což je výrazný pokles, oproti 10% podílu na trhu v předcházejícím čtvrtletí. Apple klesl pod Acer a ve třetím čtvrtletí se umístil na šestém místě mezi prodejci notebooků. Na prvních pěti místech se umístilo HP 26,2 procenta, Lenovo 20 procent, Dell 19,6 procenta, Acer 8 procent a ASUS 7,4 procenta, podle TrendForce. Je důležité si uvědomit, že Apple ve svých zprávách o příjmech netřídí prodej Maců podle jednotlivých modelů, takže údaje společnosti TrendForce jsou částečně založené na průměrné prodejní ceně Maců.

Existuje poměrně jednoduché vysvětlení poklesu tržeb v minulém čtvrtletí: téměř každý produkt byl zastaralý. Macintosh a iMac nebyly obnoveny od června 2017, zatímco MacBook Air od roku 2015 neobdržel žádné podstatné aktualizace. Stejně tak Mac mini od října 2014 a Mac Pro od prosince 2013. Rozhodně vůbec nepomohlo, že Apple vydal nový MacBook Pro v polovině července, téměř dva týdny po skončení čtvrtletí. Ovšem prodej Maců by se měl v blízké budoucnosti zlepšit, neboť TrendForce očekává, že Apple na konci třetího čtvrtletí vydá nový MacBook Air, zatímco uznávaný analytik společnosti Apple, Ming-Chi Kuo, očekává, že 12-palcový MacBook, iMac a Mac bude aktualizován  pravděpodobně do konce října.

Zdroj: macrumors.com