Nároční úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v ČR, vydal oficiálně vyjádření o nebezpečí používání hardwaru od firmy Huawei. Údajně se má jednat o zjištění tuzemské rozvědky a Vojenské zpravodajství. Docházet ke špionáži ze strany Číny má docházet pomocí právě již zmíněných technologií firmy Huawei, kde se nerozlišuje systém, zařízení a ani stát.



V tiskové zprávě z NÚKIB je uvedeno:

„K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu,“ říká ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

NÚKIB k vydání varování přistoupil i z toho důvodu, že Čínská lidová republika na území České republiky aktivně prosazuje své zájmy včetně provádění zpravodajských aktivit vlivového i špionážního charakteru, jak ostatně dokládají i výroční zprávy bezpečnostních služeb za rok 2017.

„Varování podle zákona o kybernetické bezpečnosti znamená, že správci systémů, které spadají do kritické informační infrastruktury, významných informačních systémů nebo provozovatelů základních služeb, se popsanými hrozbami musí zabývat a musí přijmout adekvátní opatření. Nerozlišujeme mezi systémy ve správě státu a ve správě soukromých subjektů. Naším kritériem je, zda by napadení příslušného systému mělo dopad na fungování České republiky jako suverénního státu,“ vysvětluje Dušan Navrátil.