V říjnu zpráva společnosti Bloomberg prohlašovala, že špióni, kteří pracují pro čínskou vládu, vložili do základních desek serverů Supermicro mikročipy, aby špehovali zákazníky, což mělo ovlivnit Apple a dalších téměř 30 společností.



Vyšetřovací firma, kterou najala společnost Supermicro, informovala o svých zjištěních a potvrdila, že neexistují žádné důkazy o škodlivém hardwaru v současných nebo starých základních deskách serverů Supermicro, včetně těch, které používá společnost Apple pro iCloud (prostřednictvím Reuters). Supermicro odmítl obvinění této zprávy když vyšla, a v dnešním dopise svým zákazníkům uvedl, že nové poznatky nejsou překvapením. Vyšetřování provedla firma Nardello & Co., která testovala vzorky základních desek, stejně jako verze, které byly speciálně prodány společnosti Apple a Amazon.

Nardello & Co. zkoumala také softwarové a návrhové soubory a nenalezla žádné neoprávněné součásti. V den, kdy vyšel článek o tomto problému, Apple rychle vydal prohlášení a popřel veškeré tvrzení o mikročipech, které špehují zákazníky. „V tomto případě můžeme být klidní, nikdy jsme nenalezli žádné škodlivé čipy, manipulaci s hardwarem ani chyby zabezpečení, které by úmyslně poškozovaly jakýkoliv náš server,“ uvedl Apple ve svém prohlášení. Nakonec CEO společnosti Apple, Tim Cook a CEO společnosti Supermicro, Charles Liang, vyzvali Bloomberg, aby tento příběh zatajila, to se ale nestalo.

 

Zdroj: macrumors.com