Kalifornie uvažuje o zavedení daně z textových zpráv, protože velmi málo lidí telefonuje. Engadget vysvětluje, že i když si toho možná nejsou vědomi, obyvatelé Kalifornie již platí daň z telefonních hovorů.



Všichni se vracejí k tzv. éře 90. let, kdy americká federální vláda a státy založily programy veřejného záměru (PPP), které účtovaly všem uživatelům telefonu příplatek, který podporoval osoby s nízkými příjmy (stejná dohoda platí i například pro elektrickou energii). Ale protože lidé používají své telefony pro hlasové volání mnohem méně, příjmy pro PPP se snížily přibližně o třetinu. Rozpočet na podporu nízkých příjmů však vzrostl téměř o 50 procent.

Protože iMessage jsou zasílány přes internet, zavedení těchto daní by se jich tedy netýkalo. Totéž by platilo i pro ostatní aplikace jako je WhatsApp a Facebook Messenger. Jak byste čekali operátoři mají námitky. Jedno obchodní sdružení, které zastupuje AT&T, Sprint a T-Mobile, tuto myšlenku popsalo jako nelogickou a škodlivou pro spotřebitele. Tato daň by ale mohla snížit počet spamových zpráv, což je obzvláště problematické v Číně a Indii. FCC má hlasovat o návrhu 10. ledna.

Zdroj: 9to5mac.com