CEO společnosti Apple Tim Cook, dnes oznámil zprávu adresovanou investorům. Apple očekává příjmy ve výši přibližně 84 miliard dolarů a hrubé marže 38 procent, což je o něco méně než říkal odhad v listopadu, kdy byly představeny zisky za čtvrtý kvartál. V té době společnost Apple uvedla, že její očekávané tržby jsou ve výši 89 až 93 miliard dolarů a hrubý zisk mezi 38 a 38,5 procenty.



Apple bude v roce 2019 zaznamenat meziroční pokles tržeb poté, co v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2018 zažil 88,3 miliardy dolarů. Cook řekl řadu vysvětlení tohoto poklesu, z nichž některé byly zmíněny během čtvrtého čtvrtletí výsledků.

Načasování startu iPhone XS, XS Max a XR v porovnání s načasováním startu iPhone X v loňském roce bude mít vliv na meziroční srovnání, stejně jako síla amerického dolaru.

Apple Watch Series 4, iPad Pro, MacBook Air a AirPods byly v omezeném počtu, což vedlo k neschopnosti udržet krok s poptávkou a ekonomická slabost na rozvíjejících se trzích hrála významnou roli při změnách vedení, stejně jako zákazníci „nezanedbatelně snížené ceny za výměnu baterií iPhonů.

Apple konkrétně v Číně zaznamenal výrazný pokles prodeje, zejména v druhé polovině roku 2018, což Cook říká zčásti kvůli rostoucímu obchodnímu napětí se Spojenými státy.

Na konci svého dopisu Cook zdůrazňuje pozitivní výsledky z prosince, jako je růst aktivních zařízení a zvýšené příjmy mimo podnikání iPhonů v oblastech, které zahrnují např. služby.

Cook pro stanici CNBC řekl, že obchodní napětí s USA vyvolalo další tlak na čínskou ekonomiku, což vedlo k menšímu obchodu v obchodě a ke snížení odbyt. Cook také obvinil méně dopravních dotací, silnější dolar a program výměny baterií $ 29, což naznačuje, že tyto faktory vedly k menšímu počtu upgradu iPhone, než se očekávalo. Pokračování vpřed, Cook říká, že Apple se bude „hluboce“ soustředit na věci, které může ovládat.

Zdroj: macrumors.com