Federální obchodní komise v USA plánuje udělit vysokou pokutu Facebooku. Ve zprávě jsou uvedeni tři lidé, kteří jsou obeznámeni s touto záležitostí, a kteří říkají, že FTC plánuje potrestat společnost za to, že dostatečně nechránila uživatelské údaje.



Bude to první velká pokuta udělená Facebooku od skandálu Cambridge Analytica. V roce 2012 FTC uložila pokutu společnosti Google ve výši 22,5 milionu dolarů, protože nedokázala zlepšit postupy ochrany osobních údajů. Washington Post však říká, že pokuta, která bude udělena Facebooku by měla být mnohem větší. FTC tuto zprávu zatím nekomentoval. Společnost FTC nejprve zkoumala, jak Facebook zpracovává uživatelská data.

Podrobnosti o tom, co agentura zjistila jsou nejasné, ale vzhledem k rozsahu údajně zvažované pokuty bude porušení pravděpodobně závažné. Přesná zjištění FTC a celková částka pokuty nebyla zatím uvedena. Po původní dohodě měl Facebook uživatele upozornit a požádat o povolení před sdílením dat s třetími stranami. Dále dohoda vyžadovala, aby společnost Facebook informovala FTC pokaždé, když byla uživatelská data zneužita. Společnost FTC tedy musela zjistit, že Facebook porušil tuto dohodu.

Zdroj: 9to5mac.com