Řada posluchačů Spotify narazila na neznámé umělce ve své historii poslechnutých skladeb, zdá se, že se jedná o stejnou chybu zabezpečení jako se objevila v roce 2018 na Facebooku.



Uživatelé mohli vidět umělce jako „Bergenulo Five“, „Onxyia“ a „Dj Bruej“, jejichž písně jsou krátké a obsahují velmi málo textů, uvedl v pátek ​​BBC News. V některých případech byli skladby puštěny až 10 000x, takže interpreti obdrželi stovky dolarů z licenčních poplatků, ačkoli Spotify odmítl říct, zda skutečně peníze obdrželi. Většina těchto umělců byli odstraněny ze služby. Mnoho posluchačů objevilo problém nedávno, když viděli neznámé umělce ve svém žebříčku nejlepších 5 skladeb, aniž by o nich někdy neslyšeli nebo je hledali. Není přesně známo, kolik lidí tento problém mělo.

To přimělo některé uživatele k předpokladu, že jejich účty byly napadeny, ale dokonce i lidé, kteří se odhlásili a změnili svá hesla, se stále potýkali s tímto problémem. Spotify uvedl, že má opatření, aby se zabránilo podvodnému streamingu. V září 2018 společnost Facebook uznala, že hackeři zneužili webovou zranitelnost, aby ukradli téměř 50 milionů přístupových kódů. Zatímco společnost Facebook uvedla, že tento problém byl již vyřešen, některé kódy mohly být teoreticky použity pro přihlášení do účtů Spotify.

Zdroj: appleinsider.com