Klíčovým problémem v probíhajícím právním sporu mezi společností Apple a Qualcomm je, zda výrobce čipů uložil společnosti Apple nespravedlivé podmínky. Apple říká, že ano, ale odborný svědek uvádí, že to není možné.



Tento svědek uvedl, že společnost Qualcomm neměla dostatečnou moc, aby tak učinila. Zaprvé platí licenční poplatky společnosti Apple, a to i tehdy, když Apple kupuje čipy od společnosti Qualcomm, což je praxe, kterou Apple nazývá „zdvojnásobení“. Zadruhé účtuje procentní podíl z celkových nákladů na telefon, paušální poplatek za čip. To znamená, že společnost Qualcomm těží z každého zlepšení, které iPhone přinese. CNET uvádí, že společnost Apple mohla tyto podmínky přijmout nebo odmítnout. „Společnost Qualcomm nemá dostatečnou tržní sílu, aby přiměla výrobce OEM k nepříznivým obchodním podmínkám,“ říká Chipty, který řídí vlastní konzultační společnost v Bostonu.

Poznamenal, že společnost Qualcomm v letech 2014 až 2017 skutečně ztratila 50 bodů tržního podílu na prémiových telefonech. Od března 2018 používaly všechny nové, prémiové mobilní telefony od společností Apple a Huawei čipy od jiných společností než Qualcomm, zatímco jen 35 procent prémiových mobilních telefonů Samsung používalo čipy Qualcomm. Konkrétně, Qualcomm se obával konkurence – společnosti Intel a nabízel slevy, aby si zachoval spolupráci s Apple. Případ odhalil podrobnosti jednání mezi oběma společnostmi. Apple chtěl používat čipy Qualcomm v zařízení iPhone 2018, ale nemohl souhlasit s podmínkami. Nakonec musel změnit své plány. Qualcomm také již dříve tvrdil, že iPhone by bez technologie Qualcomm neexistoval.

Zdroj: 9to5mac.com