Právní bitva mezi společnostmi Qualcomm a Apple neustále probírá, i když začala na začátku roku 2017. Nová zpráva časopisu The Wall Street Journal zkoumá, jak a proč tento spor začal a zaměřuje se na to, jaké mají mezi sebou oba ředitelé nepřátelský vztah.



Zpráva popisuje setkání Mollenkopfa a Cooka minulý rok, které se uskutečnilo v sídle společnosti Apple. Oba se sešli, aby diskutovali o stále nepřátelštější právní bitvě mezi svými společnostmi, ale Mollenkopf údajně nechal mluvit pouze svého poradce: „Pan Mollenkopf, který měl podezření, že Apple podporuje rozhodnutí převzetí společnosti, zpočátku nepromluvil a nechal svého  poradce, aby mluvil,“ uvádí zdroj. Tento nepřátelský vztah postupem času pokračoval, až se to změnilo v jednu z nejošklivějších firemních bitev v historii. „Část problému tkví v tom, že oba spolu málo komunikují, z tohoto důvodu neexistuje možnost, že by se mezi sebou nějak dohodli. Nevidím nikoho, kdo by překonal tento problém,“ řekl anonymní výkonný ředitel WSJ.

Právní bitva mezi firmou Qualcomm a Apple bude v příštím týdnu pokračovat u soudu, kde budou oba generální ředitelé svědčit. Soudní proces začne v úterý na federálním soudu v San Diegu. Zpráva také uvádí základní informace o prvním partnerství Qualcomm a Apple v roce 2007, které se týkalo původního iPhonu. Toto partnertství tehdy vyjednal Steve Jobs. V té době měl Jobs přátelský vztah s tehdejším generálním ředitelem Qualcomm Paulem Jacobsem. Oba se dohodli, že Apple zaplatí Qualcomm 7,50 dolarů za každý iPhone. Když Cook, který v roce 2011 vystřídal Jobse toto zjistil, uvedl, že není možné, že Apple zaplatil Qualcomm více, než každému jinému držiteli licence.