Detekce pádu na Apple Watch umožnila pohotovostním službám v Německu jít na pomoc 80leté ženě, která spadla ve svém bytě. Apple Watch zjistily pád a poté, co nereagovala zavolaly na 112.



Událost oznámila hasičská stanice v Mnichově. Hodinky byly vybaveny funkcí detekce pádu a po pádu upozornily pohotovostní služby. Tísňové volání přijal dispečer. Slyšel oznámení z Apple Watch, že někdo upadl. Hodinky také předaly souřadnice místa nehody. Policie použila data k identifikaci adresy a byla na místo vyslána sanitka. Záchranáři zjistili, že dveře jsou zamčené a žena je nemůže otevřít. Pak zavolali hasiče, kteří byt otevřeli. Apple Watch také upozornily syna ženy, jejíž telefonní číslo bylo zaregistrováno jako nouzové číslo. Dobrou zprávou v tomto případě bylo, že žena nebyla zraněna, jen otřesena pádem, a její syn se o ni mohl postarat, jakmile ji záchranáři ošetřili.

Apple Watch zachránily život již několikrát. V říjnu loňského roku zjistily pád muže, který při vaření měl náhlé bolesti zad a nebyl schopen vypnout sporák. A ve vážnějším případě Apple Watch zachránily život 67letému muži, který byl po pádu v koupelně nalezen v  bezvědomí. Detekce pádu je ve výchozím nastavení povolena pro osoby starší 65 let, aby se předešlo falešným poplachům od mladších lidí, kteří sportují, což by mohlo být zaměněno s pádem. Funkce není k dispozici u dřívějších modelů, protože chybí akcelerometr a požadovaný gyroskop.