Andreas Gal, zaměstnanec společnosti Apple, který se podílel na kontroverzním zadržování USA v oblasti cel a ochrany hranic, mluví o svých zkušenostech. V rozhovoru s ABC News Gal rozvedl, proč má pocit, že je zacílený a nabídl více informací o interakci.



Začátkem tohoto týdne ACLU prozradilo, že vyplňuje stížnost o tom, že úředníci hraniční kontroly porušili ústavní práva. Zaměstnanec společnosti Apple se v listopadu vrátil ze služební cesty do Švédska, když byl zadržen na mezinárodním letišti v San Franciscu. Během tohoto zadržování údajně agenti pro kontrolu hranic požadovali, aby jim Gal umožnil přístup ke svým telefonům iPhone a MacBook vydaným společností Apple.

Gal pokračoval, že agenti CBP mu řekli, že ani jako občan USA nemá práva na advokáta na hranicích. V reakci na Galovy požadavky na advokáta mu agenti sdělili, že budou mezitím uchovávat jeho zařízení. Gal jim řekl, že „s tím nesouhlasí“, ale vyhověl jim. 

Nakonec nyl Gal propuštěn. Když se však vrátil domů z příští mezinárodní cesty, poznamenal, že jeho palubní vstupenka má na sobě kód „SSSS“, což znamená, že bude podroben sekundární bezpečnostní kontrole.