Pomalu, ale jistě, Apple migruje své Mac notebooky z hrůzných motýlkových klávesových tlačítek a zpět na spolehlivé nůžkové klávesy, které většina lidí z velké části preferuje. Ačkoli je klávesnice bezpochyby hvězdou pořadu pro letošní aktualizaci, v tomto praktickém článku jsou další hlavní funkce MacBook Air (2020).



Cena od 29.990 Kč. Jednou z nejlepších věcí je cena, za kterou konečně dostanete odpovídající vyšší výkon, nový design a Retina displej.

Nová klávesnice, která je stejně jako u 16″ MacBooků Pro od roku 2019. Nůžkové klávesy konečně nahrazují téměř 4 roky používaná tzv. motýlí křídla.

Pokud přicházíte z předchozí generace MacBook Air, pak nová klávesnice v modelu 2020 je sama o sobě dostatečným důvodem pro zvážení upgradu. Vím, že existují lidé, kteří mají rádi klávesnici s motýlky, ale tito lidé nemají rádi větší změny. Jen si dělám srandu, ale lidé, kteří dávají přednost motýlím klávesám, je rozhodně v menšině.

Psaní na staré klávesnici nebylo jen nepříjemné, bylo to přímo vysilující pro mé ruce a zápěstí.

Nejen, že se na klávesnici lépe píše, klávesnice je také rozloženo logičtějším způsobem. Například mezi jednotlivými klávesami je o něco více místa a návrat milovaných kláves se šipkami v obráceném T je vítaným pohledem pro dotykové spisovatele.

Stejně jako předchozí modely MacBook Air i tento stroj obsahuje standardní řadu hardwarových funkčních kláves, hardwarový únikový klíč a malý snímač Touch ID. Neexistuje žádný dotykový panel, o kterém by se dalo mluvit, což je skvělá věc pro nenávistníky Touch Baru. To vše v kombinaci s implementací nůžkových kláves a invertovaných kláves se šipkami T činí z klávesnice MacBook Air nejlepší klávesnici ve všech laptopech.

Měli byste také očekávat, že budete muset méně využívat autorizovaného servisu, abyste vyřešili problémy s zaseknutými klávesami nebo přímo rozbitou klávesnicí, které vyžaduje výměnu celého počítače. Nyní, když MacBook Air a nejvyšší úroveň MacBook Pro mají tyto nové klávesnice, lze jen doufat, že zbytek sestavy obdrží podobné aktualizace koncem tohoto roku.

Zdvojnásobte úložiště na modelu základní úrovně

Pokud se rozhodnete pro základní MacBook Air, budete rádi, když víte, že nyní je standardně dodáván s 256 GB flash paměti. Předchozí vydání MacBook Air začaly ubohým a téměř nepoužitelným 128 GB úložištěm.

Nemusí to vypadat jako moc, ale podle mých zkušeností 256 GB úložného prostoru poskytuje uživatelům realistické množství zbývajícího úložiště, jakmile jsou nainstalovány všechny základní aplikace a aktualizace softwaru. 128 GB dává pocit, jako byste vždy bojovali o systém za prostor, zatímco 256 GB poskytuje dostatečné množství volného místa.

Konfigurace CPU

Předchozí integrace displeje MacBook Air s Retinou obsahovaly jedinou konfiguraci procesoru i5 s jádrem 1,6 GHz. Díky revizi 2020 společnost Apple poskytuje uživatelům tři nové možnosti CPU Intel 10. generace a všechny podporují technologii Hyper-Threading:

  • 1,1 GHz dvoujádrový procesor Intel Core i3 10. generace, Turbo Boost až 3,2 GHz
  • 1,1 GHz čtyřjádrový procesor Intel Core i5 10. generace, Turbo Boost až 3,5 GHz
  • 1,2 GHz čtyřjádrový procesor Intel Core i7 10. generace, Turbo Boost až 3,8 GHz

V případě nejvýkonnějšího procesoru si připlatíte +4500 Kč.

Ještě lepší je skutečnost, že uživatelé MacBook Air poprvé vybírají čtyřjádrové procesory. Pokud si to můžete dovolit, rozhodněte se pro čtyřjádrový procesor Intel Core i5 s procesorem 1,1 GHz, protože poskytne hlavní vícejádrové zlepšení výkonu oproti základnímu modelu s jádrem 1,1 GHz.

Pokud plánujete provádět jakoukoli seriózní editaci videa, nerozhodujte se a jděte do většího výkonu.

Pokud hledáte stroj, na kterém budete pravidelně upravovat fotografie RAW a 4K videa, určitě se rozhodnete pro čtyřjádrový model, protože je mnohem lépe vybaven pro zpracování aplikací, které využívají výhoda více procesorových jader.

Pro Display XDR v plném rozlišení 6K

Dokonce ani 13palcový MacBook Pro od roku 2019 nedokáže ovládat Apple Pro Display XDR v plném rozlišení 6K, ale díky nové grafice Intel Iris Plus v MacBooku 2020 může MacBook Air zvládnout i tento výkon.

Ironií je, že pokud vlastníte Pro Display XDR, máte pravděpodobně lepší počítač než MacBook Air, ale přesto je hezké, že Apple zajišťuje, že jeho nejnovější stroje jsou plně kompatibilní s jediným displejem značky Apple, který společnost prodává.

Připouští se, že hustota tolika pixelů přes takový počítač ponechává malou zbytkovou výpočetní sílu pro cokoli jiného.

Konfigurujte až 2 TB úložiště flash

V předchozích vydáních MacBook Air byla nejvyšší konfigurace úložiště flash 1 TB. V revizi 2020 se konfigurace maximálního úložiště flash zdvojnásobila na 2 TB. I když je ještě daleko od maximální konfigurace 8 TB v 16palcovém MacBook Pro, 2TB není nic a umožní vám přenášet obrovskou knihovnu fotografií / videí, aniž byste museli volit externí SSD.

Rychlejší paměť

MacBook Air je standardně dodáván s 8GB rychlejší 3733MHz LPDDR4X paměti a může být až 16 GB paměti prostřednictvím procesu sestavení na objednávku. Předchozí modely MacBook Air obsahovaly pomalejší 2133MHz LPDDR3 RAM. Kromě toho, že je paměť LPDDR4X rychlejší, ve srovnání s LPDDR3 šetří významnou energii.

  • za 16 GB pamětí RAM si připlatíte +6000 Kč

Podle mého názoru je 16GB další nutná aktualizace, pokud plánujete dělat něco jiného než jen základní kancelářskou práci. Pokud plánujete práci s profesionálními aplikacemi, jako je Final Cut Pro X, Photoshop, Affinity Designer atd., určitě budete chtít přidat 16 GB RAM.

Bluetooth 5.0

Nový MacBook Air nyní obsahuje upgradovaný čip Bluetooth, přecházející z Bluetooth 4.2 na předchozím modelu na Bluetooth 5.0. Bluetooth 5.0 spotřebovává méně energie, má větší kapacitu dat, nabízí rychlejší přenos dat a zvyšuje vzdálenost.

Po přidání rozhraní Bluetooth 5.0 k MacBook Air jsou na předchozí verzi Bluetooth přidány pouze dva produkty v sestavách iPad, iPhone nebo Mac: 10,2palcový iPad a 2019 iMac.

Vylepšený zvuk

MacBook Air 2020 podporuje podporu širokoúhlého stereofonního zvuku a přehrávání Dolby Atomos Playback pro podporovaný obsah. Kromě širokého stereofonního zvukového pódia nyní obsahuje třímikrofonové pole směrové tvarování paprsků, které bylo poprvé představeno na 16palcovém MacBook Pro, pro lepší výkon mikrofonu.

Když se držíme stejného tématu správy očekávání, nečekejte, že vás zvuk vycházející z těchto reproduktorů odfoukne, ale na kvalitu zvuku jsem byl při hraní několika mých oblíbených her Apple Arcade jsem byl mírně ohromen.

Moje první dojmy z MacBook Air 2020 jsou celkem pozitivní. Předchozí hlavní aktualizace poprvé implementovala Retina displej. Tato poslední iterace implementuje něco, co je pravděpodobně stejně důležité jako vylepšená nůžková klávesnice.

Dokonce i 13-palcový MacBook Pro na vstupní úrovni nyní obléká Touch Bar, protože díky rafinované klávesnici MacBook Air bez Touch Baru se stává ještě lepším. Touch Bar byl pro mě byl vždycky bezcenný.

Vše o MacBook Air je téměř ideální pro lidi, kteří potřebují stroj, který prostě funguje. Neobsahuje některé extra výkony, které najdete u notebooků vyšší třídy nabízených společností Apple, ale získává základy, naprostý základ toho, co dělá notebook dobrým.

Dobře se rozhodujte, zda vám bude stačit základní verze. Intenzivní editace videa 4K bude na takovém stroji vzhledem k jeho specifikacím CPU a paměti hodně bojovat, i tak to může být skvělý každodenní stroj pro práci – psaní, výzkum, komponování, plánování.

Jednoduché věci, jako je psaní a prohlížení, jsou v MacBook Air radost, stejně jako běžné procházení webu, a dokonce i hraní her z neustále rostoucí knihovny Apple Arcade.