Martin Otyeka je malý vývojář, který se učí programovat zhruba 5 let a před rokem ho napadl nápad pro vytvoření aplikace, která by zasílala zprávy prostřednictvím třetí osoby, takže by člověk nevěděl, kdo mu zprávu vlastně zaslal.



Martin odeslal svojí iOS aplikaci 9.1.2020 – aplikace mu byla zamítnuta z důvodu, že aplikace pro anonymní zprávy a volání nejsou vhodné pro App Store. Martin si myslel, že třeba není vývojářům jasná myšlenka a smysl této aplikace, jak vlastně má fungovat tento princip. Navíc aplikace funguje na základě vzájemných přátel, takže se nejedná o zcela anonymní zprávy.

Vývojář provedl některé změny v rozhraní a poté poslal aplikaci zpět společnosti Apple ke schválení, ale znovu byla zamítnuta.

27.1.2020 hovořil Martin se zástupcem App Storu, který řekl, že odesílání zpráv by mělo být zcela manuální a mělo by být prováděno osobou identifikovanou v chatu.“ Apple pokračoval v odmítnutí aplikace i v únoru, tentokrát s argumentem, že jeho funkce by mohly uživatelům umožnit odesílání urážlivého obsahu.

Pokyny pro App Storu uvádějí, že sociální aplikace by měly nabízet možnosti blokování a nahlášení zneužívajícího obsahu, takže Martin opět aktualizoval svojí aplikaci Facecharm.

Apple aplikaci znovu odmítl a řekl, že uživatelé by neměli mít možnost skrýt svá jména nebo předávat zprávy, aniž by byli identifikováni. Aplikace jako WhatsApp a dokonce iMessage zároveň umožňují předávat zprávy od jedné osoby k druhé, aniž by je identifikovaly.

Zástupce App Storu zavolal Martinovi minulý měsíc znovu a tentokrát řekl, že by měl vytvořit „další aplikaci pro zasílání zpráv, kde uživatelé komunikují bez třetí strany.Když řekl, že jiné aplikace nabízejí některé podobné funkce, jako je předávání zpráv, Apple řekl, že nedokážou vysvětlit všechny důvody, proč byla Martinova aplikace zamítnuta.

Projekt Facecharm bude pravděpodobně vyřazen, ale Martin poukazuje na to, že Apple neumožňuje malým nezávislým vývojářům inovace v App Store, protože společnost sama uvádí, že by se neměli pokoušet vytvořit něco jiného.

Dalším bodem kritizovaným vývojářem je to, jak zástupci App Store řeší tyto problémy. Nepíší přesný důvod zamítnutí aplikace a nejsou tím následně ani užitečné tyto informace, řekl Martin.