Společnost Apple souhlasila s tím, že zaplatí 18 milionů dolarů (450 milionů korun) za urovnání kalifornského soudního procesu, který ji obvinil z úmyslného porušení FaceTime v systému iOS 6, což nutí uživatele upgradovat na systém iOS 7.



Podle žaloby, původně podané v roce 2017, Apple donutil uživatele upgradovat, aby se mohl vyhnout platbám za datovou dohodu s Akamai.

Společnost Apple použila při spuštění aplikace „FaceTime“ v roce 2010 dvě metody připojení: metodu peer-to-peer, která vytvořila přímé spojení mezi dvěma iPhony, a metodu přenosu, která používala datové servery od společnosti Akamai Technologies poskytující obsah.

V roce 2012 bylo zjištěno, že technologie společnosti Apple „peer-to-peer“ „FaceTime“ porušuje patenty společnosti VirnetX, takže se společnost začala posunovat směrem k metodě přenosu, která používala servery Akamai. Během jednoho roku Apple platil Akamai 50 milionů dolarů v poplatcích, podle svědectví ze zkoušky VirnetX.

Apple nakonec problém vyřešil vytvořením nové technologie typu peer-to-peer, která by měla představení v iOS 7. Soudní žaloby ve třídě však tvrdily, že Apple vytvořil falešnou chybu, která způsobila předčasné vypršení platnosti digitálního certifikátu 16. dubna 2014, ukončení ‌‌FaceTime‌‌ na iOS 6.

Soudní dvůr tvrdil, že porušení „FaceTime“ v systému iOS 6 umožnilo společnosti Apple ušetřit peníze, protože by již nemuselo podporovat uživatele, kteří upgradovali na systém iOS 7.

Podle Law360.com se Apple dohodl na urovnání případu s výplatou 18 milionů dolarů (450 milionů korun), ačkoli většina peněz půjde na úhradu honorářů a výdajů za právní zastoupení, pouze zlomek jde na zástupce a žalobce hromadné žaloby.

Soud na Floridě na začátku tohoto roku zamítl podobnou spotřebitelskou žalobu a tvrdila, že Apple porušil „FaceTime“ na starších iPhonů, aby se ušetřily náklady.