Se systémy iOS 13 a macOS Catalina představila společnost Apple zcela novou aplikaci Najít, která usnadňuje vyhledání vašich zařízení a přátel. V loňském roce společnost 9to5Mac oznámila, že Apple pracuje na AirTags.



AirTags je sledovač položek podobný Tile, který bude také integrován do aplikace Najít. Pro ty, kteří neví o čem je řeč, Tile je populární sledovač položek Bluetooth. Je to malé zařízení, které připojíte k položce a odtud jej můžete snadno sledovat pomocí aplikace Tile na vašem iPhonu. Můžete jej například připojit ke klíčům a pomocí aplikace je najít, když je ztratíte.

V červnu loňského roku 9to5Mac našel aktiva v systému iOS 13, která odkazují na typ produktu „Tag1,1“. Tento typ balíčku aktiv se používá pro párování zařízení v blízkosti, stejně jako AirPods a HomePod. Další aktiva nalezená v beta verzi iOS 13 nám také poskytla pohled na to, jak by AirTags mohly vypadat. Jak je vidět na obrázku výše, jedná se o kruhové zařízení s logem Apple uprostřed. Pravděpodobně se jedná o maketu používanou pro testování, ale shoduje se s popisy zařízení poskytovanými lidmi zapojenými do jejího vývoje. Tile jsou čtvercová zařízení, takže pokud AirTags budou kulaté, je to jeden ze způsobů, jak se odlišit od konkurence.

Skutečnou výhodou bude jejich integrace s iOS. Předpokládá se, že k AirTags budete mít přístup prostřednictvím aplikace Najít na vašem iPhonu, iPadu nebo Macu. Jakmile budou k dispozici, objeví se v aplikaci Najít nová karta pro všechny věci, které se rozhodnete sledovat. Samotné AirTags budou spárovány s uživatelským účtem iCloud, podobně jako AirPods. Uživatelé budou také moci dostávat oznámení, když se jejich iPhone dostane příliš daleko od zařízení. Váš iPhone vás například může upozornit, pokud se příliš vzdálíte od svých klíčů nebo peněženky. Některá místa mohou být přidána do seznamu ignorovaných míst, takže položka může na těchto místech zůstat, aniž byste dostali oznámení. Kromě toho budete moci uvést AirTags do „ztraceného režimu“ – což znamená, že uloží vaše kontaktní informace a umožní tak ostatním uživatelům Apple tyto informace přečíst. V takových případech obdržíte upozornění, když bude vaše položka nalezena.

Společnost 9to5Mac objevila také aktiva v systému iOS 13.2, která naznačují, že, AirTags budou mít vyměnitelnou baterii. Informace o cenách zůstávají z velké části neznámé. Tile lze získat za méně než 30 dolarů. Vzhledem k tomu, že si lidé pravděpodobně budou chtít jich koupit více, očekávali bychom, že se Apple pokusí učinit je relativně dostupnými, ale podrobnosti nejsou v tomto okamžiku známy.