Společnost Apple konečně vydala nový iPhone SE. Zařízení má stejný design jako iPhone 8, včetně 4,7palcového displeje a tlačítka Home Button, má však rychlejší čip A13 Bionic a více paměti.



Apple ukončil prodej iPhone 8 a iPhone 8 Plus, mezi levnější iPhony nyní tedy patří iPhone SE a iPhone XR, vydaný v říjnu 2018. Přemýšlíte, který z nich zakoupit? Přečtěte si srovnání těchto dvou zařízení.

Menší vs. Větší displej

Nový iPhone SE má 4,7palcový displej, zatímco iPhone XR má 6,1palcový displej. Oba jsou to LCD displeje s True Tone, maximálním jasem 625 nits a kontrastním poměrem 1400:1.

A13 Bionic vs. A12 Bionic

Nový iPhone SE má čip A13 Bionic, což je stejný čip, který má iPhone 11 a iPhone 11 Pro. Pro srovnání, iPhone XR je vybaven předchozí generací A12 Bionic. Apple uvádí, že čip A13 Bionic je až o 20 procent rychlejší, než čip A12 Bionic.

Rámy vs. Bezrámečkový vzhled

Nový iPhone SE má stejný design jako iPhone 8, tlustší rámy nad a pod displejem pro přední kameru a Home Button. Pro srovnání, iPhone XR nemá Home Button a místo toho má téměř bezrámečkový vzhled se zářezem v horní části pro přední kameru a senzory.

Touch ID vs Face ID  

iPhone SE má Home Button pro Touch ID, zatímco iPhone XR používá pro ověřování Face ID. Face ID byl představen v iPhonu‌ X v roce 2017. V té době Apple uvedl, že pravděpodobnost, že náhodná osoba může odemknout iPhone‌ X někoho jiného, byla přibližně jedna z 1 000 000, oproti jedné z 50 000 pro Touch ID‌. Obě formy autentizace jsou však velmi bezpečné, takže se jedná spíše o to, co vyhovuje vám.

Fotoaparát

Zatímco iPhone SE i iPhone XR jsou vybaveny jediným 12megapixelovým širokoúhlým zadním fotoaparátem s clonou f/1,8, iPhone XR má novější senzor, zatímco iPhone SE má stejný senzor jako iPhone 8. Nový iPhone SE však využívá výhody vylepšeného čipu A13, takže rozdíl mezi oběma fotoaparáty je minimální.

Životnost baterie

Apple uvádí, že nový iPhone SE může vydržet až 13 hodin pro přehrávání videa a až 40 hodin pro přehrávání zvuku, což je přibližně stejné jako u iPhone 8. Oproti tomu Apple říká, že iPhone XR vydrží až 16 hodin pro přehrávání videa a až 65 hodin pro přehrávání zvuku.

Wi-Fi

Nový iPhone SE podporuje Wi-Fi 6, tzv. 802.11ax, zatímco iPhone XR podporuje Wi-Fi 5 nebo-li 802.11ac. Wi-Fi 6 poskytuje vyšší rychlost, větší kapacitu sítě, nižší latenci a vylepšení připojení v oblastech s několika zařízeními Wi-Fi. Zařízení Wi-Fi 6 jsou také vyžadována pro podporu WPA3, nejnovějšího protokolu zabezpečení.

Tloušťka a hmotnost

Nový iPhone SE je tlustý 7,3 mm a váží 0,3 libry, zatímco iPhone XR je o něco tlustší a těžší při 8,3 mm a 0,4 libry.

Ceny

Nový iPhone SE zakoupíte za cenu od 12 990 Kč, zatímco iPhone XR zakoupíte od 17 990 Kč.

Barvy

iPhone SE a iPhone XR jsou k dispozici v černé, bílé a PRODUCT (RED) a iPhone XR je k dispozici také v modré, korálově červené a žluté barvě.