Společnosti zabývající se internetovou bezpečností varují před zvyšujícím se počtem podvodů související s koronavirem, protože podle FBI se zvýšil počet podvodných zpráv až o 400%.



Podvodná zpráva tvrdí, že jste byli v úzkém kontaktu s někým, kdo byl pozitivně testován na COVID-19. Podvodná zpráva by mohla lidi snadno oklamat, protože napodobuje upozornění zasílaná pomocí aplikací pro sledování kontaktů. Přestože se tyto aplikace v současné době používají v relativně malém počtu zemí – někteří by si mohli myslet, že se jedná o legitimní upozornění. Konkrétní web zobrazený na fotografii níže byl ukončen, ale pravděpodobně existuje mnoho dalších, kteří odkazují na malware nebo phishingový podvod a žádají vás o přihlašovací údaje.

The Better Business Bureau (BBB) ​​říká, že podvodníci, kteří chtějí využít pandemii COVID-19 se nyní zaměřují na seniory. TNW hlásí, že doslova stovky známých nebo podezřelých podvodných webů byly vytvořeny s názvy domén souvisejících s koronavirem. Od začátku minulého měsíce bylo registrováno 4 305 domén souvisejících s koronavirem. Z toho bylo 56 škodlivých a 656 podezřelých. Jako vždy nikdy neklikejte na odkaz, který prohlašuje, že pochází z oficiálního zdroje, pokud si nejste jisti, že je pravý.