Generální ředitel společnosti Apple, Tim Cook měl video hovor s vedoucím představitelem EU v odvětví Thierry Breton, který prohlásil, že Apple má „odpovědnost“, aby zajistil, že aplikace pro sledování kontaktů fungují na jeho iPhone, píše Reuters.



„Je odpovědností společností, jako je Apple, aby udělaly vše pro to, aby vyvinuly vhodná technická řešení, aby fungovaly národní aplikace. Koordinace se zdravotnickými orgány členských států EU je prvořadá,“ uvedl Breton ve svém prohlášení.

Oba dva nemluvili o žádném konkrétním případě, uvedl úředník EU.

Komentáře sledují mezery mezi společností Apple a francouzskou vládou, která požaduje, aby společnost změnila nastavení soukromí svých telefonů iPhone tak, aby fungovaly s plánovanou aplikací pro trasování kontaktů ve Francii.

Systém iOS zabraňuje aplikacím, jako je ta, na které Francie pracuje, v používání Bluetooth na pozadí, pokud budou shromážděná data přesunuta mimo zařízení, což je pravidlo určené k ochraně soukromí uživatelů. S tímto omezením má aplikace pro sledování kontaktů přístup k Bluetooth, pouze pokud je iPhone odemčený a aplikace je otevřená.

Francie usiluje o spuštění aplikace pro sledování kontaktů do 11. května, ale stěžovala si, že jí omezení společnosti Apple stojí v cestě. Společnost Apple však vyvíjí své vlastní řešení pro sledování chytrých telefonů založené na technologii Bluetooth, které vládám a zdravotnickým agenturám umožní omezit šíření koronaviru a současně chránit soukromí uživatelů.

Program iGeneration hlásí, že Cook dal Bretonovi datum spuštění pro jeho API pro sledování kontaktů během hovoru. Na tiskové konferenci po rozhovorech Breton odhalil, že mu Cook řekl, že první verze API bude k dispozici 28. dubna.

Původní prohlášení společnosti Apple o API dne 10. dubna uvedlo, že bude vydáno v květnu a umožní interoperabilitu mezi zařízeními Android a iOS pomocí aplikací úřadů veřejného zdraví.

V nadcházejících měsících budou Google a Apple pracovat na tom, aby umožnily širší platformu pro vyhledávání kontaktů založenou na Bluetooth tím, že tuto funkci zabudují do svých základních platforem. Apple říká, že toto řešení je robustnější než API a umožní více jednotlivcům zúčastnit se, pokud se rozhodnou přihlásit, a umožní interakci s širším ekosystémem aplikací a vládními zdravotními úřady.