WhatsApp dnes zavedl nová omezení hromadného předávání zpráv ve snaze zpomalit šíření dezinformací na chatovací platformě. Nové limity hromadného přeposílání znamenají, pokud uživatel obdrží zprávu, která byla předána více než pětkrát, bude ji moci poslat pouze na jeden chat najednou. Předchozí limit byl pět chatů najednou, což WhatsApp představil minulý rok.



Omezení samozřejmě nebrání zcela hromadnému zasílání, ale kdokoli, kdo to chce, nyní musí do něj vložit mnohem více opakující se manuální úsilí.

Tento krok nastane poté, co několik platforem šlo o virovou platformu, včetně falešných příběhů o současné globální pandemii, z nichž jedna spojila propuknutí s rozmístěním 5G sítí. Předpokládá se, že nejméně 20 stožárů mobilních telefonů po celé Velké Británii bylo zapáleno nebo vandalizováno v důsledku nepodložené teorie.

„Viděli jsme výrazný nárůst objemu předávání, které nám uživatelé řekli, že se můžeme cítit ohromující a může přispět k šíření dezinformací,“ řekl WhatsApp v blogu . „Věříme, že je důležité zpomalit šíření těchto zpráv, aby WhatsApp zůstal místem pro osobní konverzaci.“

WhatsApp také testuje funkci, která vedle hromadně předávaných zpráv zobrazuje malou ikonu lupy. Pokud uživatelé klepnou na ikonu, odešlou se do webového vyhledávání zprávy s úmyslem, že budou moci najít články, které poskytují více informací o zprávě, nebo ji zrušit.