Apple vydal iOS 14 a iPadOS 14 pro veřejnost. My se v dnešním článku podíváme podrobně na to, co vše je nové a jak můžete tyto aktualizace nainstalovat na vaše zařízení.



Knihovna aplikací zobrazuje všechny nainstalované aplikace na jednom místě, a to jak v zobrazení ikon, tak v abecedním seznamu. Také stránky na domovské obrazovce lze skrýt, aby byl vzhled čistší.

Příchozí telefonní hovory a volání FaceTime již nezabírají celý displej ‌a rozhraní Siri bylo také minimalizováno. ‌Siri‌ je v ‌iOS 14‌ chytřejší a dokáže odesílat zvukové zprávy. Režim Obraz v obraze umožňuje uživatelům sledovat videa i při používání jiných aplikací. App Clips umožňuje uživatelům využívat některé funkce, aniž by si museli stahovat celou aplikaci, což je užitečné pro rychlé akce, jako je nákup kávy, rezervace nebo vypůjčení auta, kde by stahování celé aplikace bylo zbytečné. App Clips lze sdílet ve Zprávách nebo k nim přistupovat ze Safari.

V aplikaci Zprávy nyní můžete připnout důležité konverzace, použít zmínky ve skupinových chatech a využít možnost přímých odpovědí pro lepší přehled. K dispozici jsou nové možnosti Memoji a skupinovým chatům lze přiřadit fotografie, emoji nebo Memoji.

Aplikace Zdraví obsahuje novou funkci Sledování spánku a je zde Kontrolní seznam stavu pro správu nastavení zdraví a v aplikaci Počasí najdete další informace o srážkách. V aplikaci Mapy jsou k dispozici cyklistické trasy s pokyny zahrnujícími nadmořskou výšku, jak rušná je ulice, plus ti, kteří vlastní elektrické vozy, mohou zkontrolovat kde je nejbližší dobíjecí stanice. CarKey umožňuje použití iPhone‌ místo fyzického klíče, což je funkce, která se brzy objeví u BMW, a CarPlay nyní umožňuje uživatelům nastavit tapety.

Nová aplikace Překlad umožňuje textové a hlasové překlady do a z 11 jazyků a existuje spousta nových opatření na ochranu soukromí. Vývojáři musí před přístupem k zařízením v místní síti získat povolení uživatele, omezit přístup k fotografiím a další. Nyní můžete také nastavit e-mailové aplikace a prohlížeče třetích stran jako výchozí. Apple vylepšil vyhledávání a nyní, když zadáte hledaný výraz, můžete přejít dolů do sekce „Vyhledat v aplikacích“ a klepnutím na aplikaci automaticky spustit vyhledávání v této aplikaci. Můžete vyhledávat poznámky, připomínky, poštu, soubory, zprávy a další.

iOS 14 obsahuje ovšem také funkce, které jsou skryté. Přečtěte si náš článek, ve kterém jsme uvedli ty nejzajímavější skryté funkce, které byste neměli přehlédnout:

iOS a iPadOS:

  • Nastavení > Obecné > Aktualizace softwaru