V systému iOS 14 existují stovky nových funkcí, jako jsou nové widgety na domovské obrazovce, knihovna aplikací, připnuté konverzace a zmínky ve zprávách atd., ale existuje i spousta funkcí, které jsou skryté.



V dnešním článku se podíváme na nejužitečnější skryté funkce, které najdete v iOS 14. Některé z těchto funkcí jsou omezeny na novější iPhony a nefungují se staršími modely.

Rozpoznání zvuku

Rozpoznání zvuku je užitečná funkce zpřístupnění vytvořená pro ty, kteří jsou neslyšící. Je-li tato funkce povolena, bude váš iPhone poslouchat zvuky, jako je tekoucí voda, požární poplach, štěkot psa, pláč dítěte, křik, zvonky a další a upozorní vás na ně.

4K videa na YouTube

Se systémem ‌iOS 14‌ můžete sledovat 4K videa z YouTube na iPhonu‌, iPadu a především na Apple TV. Obsah na ‌iPhonu‌ a ‌iPad‌u lze prohlížet v rozlišení 1440p HDR nebo 2160p HDR, zatímco ‌Apple TV‌ podporuje plné 4K video.

Soukromá adresa WiFi

Když jste připojeni k Wi-Fi síti v systému iOS 14, můžete klepnout na nastavení dané sítě a ujistit se, že je zapnutá možnost „Soukromá adresa“. Soukromá adresa je funkce ochrany osobních údajů, která pomáhá zabránit sledování vašeho zařízení. Jedná se o funkci, která je ve výchozím nastavení povolena, a je obzvláště užitečná, pokud často používáte veřejné WiFi.

Zrcadlová přední kamera

Když fotíte selfie na iPhonu, ve výchozím nastavení se fotografie převrátí, takže vidíte fotku zrcadlově, než jak jste se viděli v náhledu před pořízením snímku. Naštěstí v systému iOS 14 můžete toto nastavení změnit.

FaceTime oční kontakt

Apple v beta verzi iOS 13 přidal funkci „Pozornost“, která vylepšuje vaše telefonování pomocí FaceTime tak, aby vypadalo, jako byste se dívali na osobu, se kterou komunikujete, když se díváte na displej ‌iPhonu nebo ‌iPad‌u. Funkce byla nakonec stažena, ale je k dispozici v ‌iOS 14‌ jako možnost „Oční kontakt“, kterou lze zapnout v části ‌FaceTime‌ aplikace Nastavení.

Rychlá navigace v aplikacích

Pokud jste hluboko v nastavení aplikace a chcete se rychle vrátit tam, kde jste byli předtím, stačí dlouze stisknout libovolné tlačítko zpět a poté prstem vybrat předchozí obrazovku, na kterou se chcete vrátit. Tato funkce funguje v Nastavení, aplikaci Soubory a kdekoli jinde.

Popisky v aplikaci Fotky

V aplikaci Fotky v iOS 14 můžete přidávat k obrázkům ve vaší knihovně fotografií popisky, abyste je snadno našli. Přidané popisky se také synchronizují mezi iOS a macOS, takže se automaticky zobrazí také v aplikaci Fotky na vašem Macu.

Aplikace pouze v knihovně

Když si stáhnete aplikaci z App Store, obvykle se objeví buď na domovské obrazovce, nebo na následující kartě aplikací. V systému iOS 14 se nově stažené aplikace zobrazí také v sekci Nedávno přidané v Knihovně aplikací. Když si stáhnete novou aplikaci, můžete ji nechat přesunout přímo do knihovny aplikací a příslušné kategorie, místo aby se objevila na domovské obrazovce.

Skryté stránky aplikací

Díky iOS 14 můžete skrýt jednotlivé stránky aplikací pro lepší přehled. Stránky můžete později však také znovu obnovit.

Vylepšená funkce Obraz v obraze

Funkce obraz v obraze byla vylepšena a nyní když přetáhne okno na stranu displeje, můžete video skrýt, zatímco zvuk se bude stále přehrávat. Poté je klepnutím můžete opět zobrazit.

Zoom Fotografie

iOS 14‌ vám umožní v aplikaci ‌Fotky‌ přiblížit vaše fotografie mnohem více, což je skvělé, pokud máte fotografii, kde chcete vidět detail zblízka.

Back Tap

Back Tap je funkce Zpřístupnění, která umožňuje uživatelům provádět různé akce dvojitým nebo trojím klepnutím na zadní stranu iPhonu. Back Tap lze použít například k přístupu do ovládacího centra, domovské obrazovky, oznamovacího centra a další. Lze jej použít také tak, aby fungoval s funkcemi zpřístupnění, jako je lupa nebo VoiceOver.

Skryté fotografie

V aplikaci Fotky můžete již dlouho fotografie skrýt. I přesto se však objevují v albu Skryto. iOS 14 obsahuje novou funkci, díky které můžete toto album skrýt a již nebude v aplikaci Fotky viditelné.