Google Pixel 4a a iPhone SE‌ jsou levnější telefony, které postrádají některé funkce dostupné u dražších smartphonů od obou společností, ale oba jsou velmi schopná zařízení nabízející skvělý výkon a my se v dnešním článku podíváme na to, který z nich je lepší.



Google Pixel 4a je vybaven 5,81palcovým OLED displejem, který je větší než 4,7palcový LCD displej iPhonu. Má výřez pro fotoaparát, ale jinak má displej od okraji k okraji což mu dává modernější vzhled. iPhone SE‌ má silné horní a dolní rámečky, takže displej je menší.

Pokud jde o kvalitu displeje, můžete si myslet, že Pixel 4a, který má OLED displej bude lepší, ale oba nabízí velmi kvalitní displej. OLED displej je samozřejmě lepší, než LCD, stále však vypadá velmi dobře. iPhone SE‌ má Home Button, Pixel 4a také používá snímač otisků prstů, ale je umístěn na zadní straně zařízení. ‌Touch ID‌ překoná většinu ostatních snímačů otisků prstů, pokud jde o přesnost a čas odemknutí telefonu, a ani iPhone SE není výjimkou. Snímač otisků prstů u Google Pixel 4a je v pořádku, ale ‌Touch ID‌ je přesnější.

Aby bylo zařízení levné, Google vyrobil Pixel 4a z plastu, takže pokud jde o kvalitu, vyhrává skleněný a hliníkový design iPhonu SE‌. Vypadá jako jakýkoliv jiný drahý smartphone, ovšem sklo je více náchylnější k rozbití, pokud spadne.

‌iPhone SE‌ je vybaven nejnovějším procesorem A13 společnosti Apple, který je neuvěřitelně rychlý. Díky tomu je ‌iPhone SE‌ na stejné úrovni jako dražší iPhony, pokud jde o výkon, což je jeho velká výhoda. Google Pixel 4a má procesor Octa-Core Qualcomm Snapdragon 730, ale nefunguje na úrovni procesoru A13. Možná si nevšimnete výrazného rozdílu v každodenním používání, ale existují některé úkoly, které zvládne iPhone SE rychleji právě díky svému procesoru.

Pokud jde o výdrž baterie, Pixel 4a má baterii 3 140 mAh, zatímco ‌iPhone SE‌ má baterii 1 821 mAh, takže při testování Pixel 4a měl výrazně lepší výdrž baterie. Pixel 4a má také 6 GB RAM a 128 GB základní úložiště, zatímco iPhone SE‌ má 3 GB RAM a 64 GB základní úložiště. Zatímco ‌iPhone SE‌ nabízí port Lightning a bezdrátové nabíjení, Pixel 4a nemá bezdrátové nabíjení a port USB-C. iPhone SE‌ má starší fotoaparát, který byl poprvé použit v ‌iPhone‌ 8, a jedná se o 12megapixelový fotoaparát s jedním objektivem. Pixel 4a má také 12,2megapixelový fotoaparát s jedním objektivem, ale má některé funkce zpracování obrazu Google, takže fotografie na Google Pixel 4a vypadají lépe.

Fotografie z iPhonu SE‌ mají přirozenější barvy, zatímco fotografie z Pixel 4a mají chladnější tón, ale obrázky z Pixel 4a jsou ostřejší, i když je špatné osvětlení. Pixel 4a obsahuje Night Sight, ale iPhone SE‌ nepodporuje noční režim, který je dostupný u dražších iPhonů.

iPhone SE však vítězí, pokud jde o kvalitu videa, protože podporuje 4K 60fps video a má mnohem lepší stabilizaci obrazu než Pixel 4a. iPhone SE‌ má iOS a Pixel 4a Android, a protože většina z nás používá buď jeden nebo druhý, je operační systém jedním z největších faktorů, pokud jde o výběr smartphonu. Někdo, kdo vždy používal iOS, se pravděpodobně rozhodne pro iPhone SE‌, a totéž platí pro Android a Pixel 4a.