Vývojář antivirového softwaru Malwarebytes dnes sdílel zprávu o stavu infikovaných zařízeních v roce 2020, která uvádí, že počet detekovaných malwarových hrozeb na macOS klesl v roce 2020 celkem o 38 procent.



V roce 2019 Malwarebytes detekoval celkem 120 855 305 hrozeb, v roce 2020 to bylo 75 285 427 hrozeb. Hrozby na Macech spotřebitelů poklesly o 40 procent, ale protože podniky fungovaly na dálku a přešly na práci online, počet detekcí malwaru u podnikových uživatelů vzrostla o 31 procent. Došlo k poklesu detekcí adwaru a potenciálně nežádoucích programů (PUP), ale Malwarebytes říká, že malware, který způsobuje krádeže dat a krádeže kryptoměny se zvýšil o více než 61 procent.

Potenciálně nežádoucí software představoval více než 76 procent. Adware představoval přibližně 22 procent. Jedná se o celková čísla a rozdělení se v jednotlivých zemích poněkud lišila. FakeFileOpener, škodlivé aplikace určené k otevírání souborů, představovaly druhý nejvyšší počet detekcí. Malwarebytes říká, že nejneobvyklejším malwarem v roce 2020 byl ThiefQuest, který se rozšířil prostřednictvím instalačních programů na torrentových stránkách. Po infikování se soubory zašifrovaly a objevily se pokyny k zaslání výkupného. Úplnou zprávu si můžete přečíst na webových stránkách Malwarebytes.