Soud odmítl návrh na zamítnutí antimonopolní žaloby, kterou proti společnosti Apple podal Jay Freeman, tvůrce alternativního App Store známého jako Cydia pro „jailbreaknuté“ iPhony a iPady.



Freeman zažaloval Apple na konci roku 2020 a tvrdil, že Apple má nelegální monopol na distribuci aplikací pro iOS prostřednictvím App Store. Jeho stížnost také tvrdila, že Apple se důsledně snažil eliminovat alternativní obchody s aplikacemi, jako je Cydia. Apple v lednu 2022 podal návrh na zamítnutí žaloby udělený soudkyní okresu USA Yvonne Gonzalez Rogers, která souhlasila se společností, že nároky v prvním soudním sporu jsou mimo promlčecí lhůtu. Soudce však Freemanovi dovolil podat novou stížnost, která nyní byla podle agentury Reuters přijata. Freemanovi právníci v pozměněné žalobě tvrdili, že Apple poškodil distributory aplikací pro iOS, jako je Cydia.

Změny, které Apple implementoval do iOS, jsou popsány jako „agresivnější“ a navržené tak, aby zabránily Cydii a dalším alternativním obchodům s aplikacemi poskytovat „použitelné“ aplikace pro iPhony. Cydia byla vydána na začátku roku 2008, několik měsíců před vydáním ‌App Store‌. Aplikace umožňuje uživatelům, kteří mají jailbreaknutý iPhone, iPad nebo iPod touch, instalovat aplikace mimo ‌App Store‌, stejně jako motivy a vylepšení, které přizpůsobují vzhled a funkce iOS. Při podání původní žaloby se Freeman připojil k rostoucímu počtu vývojářů, kteří žalovali Apple za údajné protisoutěžní chování, včetně tvůrce Fortnite Epic Games.