V iOS se často setkáváme s chybou, která může způsobit nepoužitelnost celé aplikace. V minulosti tyto chyby ovlivnily aplikace jako Safari a Zprávy. Nová chyba v iOS 16 však může zcela vyřadit z provozu aplikaci Mail pomocí jediného e-mailu.



Chybu objevili lidé ze společnosti Equinux, která vytváří službu VPN Tracker pro Mac a iPhone. Tým objevil tuto chybu v iOS 16 při analýze spamových e-mailů. „Začali jsme vidět problémy s aplikací Mail pro iOS u více lidí v našem týmu: Aplikace spadla okamžitě při spuštění. Ukázalo se, že celý tým obdržel stejnou spamovou zprávu – byl to docela jednoduchý HTML e-mail. Pohled na hlavičky pošty však ukázal, že spameři udělali v poli „od“ něco neobvyklého.“

Pole „Od“ v příchozím e-mailu obvykle vypadá takto:

Od: odesí[email protected].

Ale škodlivý e-mail má v poli „Od“ několik znaků navíc, což je dost na to, aby způsobilo problémy. Podle Equinux to znamená, že kdokoli může poslat kterémukoli uživateli iOS 16 e-mail, který může způsobit nefunkčnost aplikace Mail. Mailjack může ovlivnit aplikaci Mail na jakémkoli zařízení se systémem iOS 16 nebo iOS 16.0.1, některé emailové služby však včetně Gmailu, Outlooku a Hotmailu, přepisují příchozí e-maily, aby se podobným věcem předešlo. Gmail a Yahoo navíc tyto škodlivé e-maily zcela blokují.