Generální ředitel společnosti Telegram obvinil Apple, že ničí sny a podnikání svými pravidly App Store, konkrétněji 30% provizí společnosti za nákupy v aplikacích pro vývojáře, kteří vydělávají přes 1 milion dolarů ročně.



Pavel Durov na svém kanálu Telegram uvedl, že Apple informoval společnost, že nebude moci umožnit tvůrcům obsahu používat k prodeji platební metody třetích stran. Uživatelé telegramu mohou přispívat tvůrcům obsahu a přistupovat ke speciálnímu obsahu pomocí platební metody třetí strany. Durov obvinil Apple, že ničí sny a drtí podnikatele 15% nebo 30% provizí za většinu nákupů v aplikaci.

Durov vyzval regulační orgány v EU, Indii a po celém světě, aby začaly jednat. Někteří tvůrci obsahu začali používat platební roboty, tímto způsobem mohli dostávat téměř 100 % toho, co jejich předplatitelé zaplatili, což bylo skvělé. „Bohužel jsme od společnosti Apple obdrželi zprávu, že není spokojen s tvůrci obsahu, kteří zpeněžují svoji tvorbu, aniž by společnosti Apple zaplatili 30% daň. Vzhledem k tomu, že Apple má úplnou kontrolu nad svým ekosystémem, neměli jsme jinou možnost, než takové placené příspěvky na zařízeních iOS zakázat.“