Apple tento týden vydal iOS 16.1, první velkou aktualizaci operačního systému iOS 16 od jeho veřejného vydání, a také vydal iPadOS 16 pro veřejnost. Zatímco obě aktualizace přinesly mnoho funkcí, Apple ještě do konce roku plánuje vydat několik dalších.



Níže uvádíme pět funkcí a nových aplikací pro ‌iOS 16‌ a ‌iPadOS 16‌, které Apple slíbil vydat do konce roku 2022 prostřednictvím následných aktualizací.

Podpora externího displeje

Jednou z funkcí, která by měla ještě přijít je podpora pro externí displeje. Tato funkce je součástí Stage Manager, nového multitaskingového systému pro vybrané modely ‌iPadu‌. Zatímco ‌Stage Manager‌ je k dispozici s iPadOS 16.1, který byl vydán včera, podpora externího displeje nikoli. Apple odložil podporu externího displeje až „do konce tohoto roku“, takže si budeme muset počkat, než bude k dispozici.

Společné hraní přes SharePlay

Uživatelé budou moci používat SharePlay k hraní her s přáteli a rodinou přes FaceTime. Funkce bude fungovat pro hry s integrací Game Center a podporující hru pro více hráčů. V ‌iOS 16‌ a ‌iPadOS 16‌ Apple již rozšířil SharePlay tak, aby byla integrována do aplikací, jako jsou Zprávy.

Freeform

Nová aplikace, která bude k dispozici koncem tohoto roku, je Freeform. Freeform je aplikace pro zvýšení produktivity, kde mohou týmy snadno spolupracovat na jednom místě pomocí poznámek, sdílených souborů, webových odkazů, nákresů, dokumentů, fotek, videí a dalších. Freeform bude k dispozici pro iOS, iPadOS a macOS.

Tíseň SOS přes satelit

Exkluzivně uživatelé iPhone 14 a iPhone 14 Pro budou moci posílat nouzové zprávy SOS přes satelit. Tíseň SOS přes satelit bude zpočátku dostupná pouze v USA a Kanadě a první dva roky bude pro uživatele zdarma. Ceny po prvních dvou letech nebyly zveřejněny.

Apple Music Classical

V srpnu 2021 Apple zakoupil Primephonic, streamovací službu, která se specializuje na klasickou hudbu. V tomto oznámení Apple uvedl, že v roce 2022 vydá aplikaci Apple Music speciálně navrženou a přizpůsobenou pro klasickou hudbu. Do konce roku zbývá jen několik měsíců a Apple aplikaci ještě nevydal, ale stopy jejího vývoje byly nalezeny v kódu iOS 16, což naznačuje, že bychom mohli vidět její vydání spolu s nadcházející aktualizací.