Podle nově zveřejněné zprávy byla bruselská kancelář Twitteru uzavřena poté, co všichni její zaměstnanci buď rezignovali, nebo byli propuštěni. Tento vývoj vyvolal obavy, zda společnost nehodlá ignorovat nový zákon o moderování obsahu.



Tato vyhlídka se zdá být ještě pravděpodobnější poté, co se Musk znovu rozhodl ponechat na svých sledujících na Twitteru, aby rozhodli, zda by měly být obnoveny prakticky všechny zakázané účty. Minulý týden byl přijat nový evropský zákon, známý jako zákon o digitálních službách. Ukládá společnostem právní povinnosti řešit nelegální obsah, dezinformace a nenávistné projevy. Hlavním problémem je obchod a výměna nelegálního zboží, služeb a obsahu online. Online služby jsou také zneužívány algoritmickými systémy k zesílení šíření dezinformací a k dalším škodlivým účelům. Tyto nové výzvy a způsob, jakým je platformy řeší, mají významný dopad na základní práva online.

Ruští boti jsou obzvláště problematičtí, protože zveřejňují falešné zprávy o invazi a okupaci Ukrajiny a také dezinformace o volbách v USA. Vzhledem k tomu, že Brusel je domovem Evropské komise, většina velkých globálních společností zde má kanceláře, kde lobbují za nebo proti navrhovaným novým zákonům a zajišťují, aby v jejich společnostech byli informováni o nových zákonných povinnostech. List Financial Times uvádí, že bruselská kancelář Twitteru je nyní uzavřena poté, co všichni její zaměstnanci buď rezignovali, nebo byli propuštěni.

Julia Mozer a Dario La Nasa, kteří měli na starosti digitální politiku Twitteru v Evropě, opustili společnost minulý týden. Další manažeři odešli na začátku měsíce. Bez zaměstnanců v Bruselu se zdá pravděpodobné, že Twitter by se nyní mohl dostat do rozporu s novým zákonem, ať už záměrně, nebo jednoduše proto, že společnost již nemá dostatek zaměstnanců. Elon Musk slíbil, že žádné pozastavené účty nebudou obnoveny, dokud nebude nová rada pro moderování obsahu. Tento slib porušil tím, že místo toho uspořádal průzkum mezi svými sledujícími.