Foxconn přiznává, že udělal technickou chybu, která vedla k tomu, že nově přijatí zaměstnanci dostávali méně, než jim bylo slíbeno. Přiznání následuje po protestech zaměstnanců v největší továrně, kde se vyrábí iPhony, v čínském Zhengzhou.



Společnost se zavázala opravit chybu u těch, kteří zůstanou, a nabídla kompenzaci všem novým zaměstnancům, kteří tam již nechtějí pracovat. Foxconn zpočátku nabízel bonusy, aby pracovníky přesvědčil, aby zůstali, a poté je zvýšil až desetinásobně. Nově přijatí pracovníci si stěžovali, že jim nejsou vypláceny slíbené prémie, což vedlo k protestům. Financial Times uvádí, že Foxconn nyní přiznal, že se dopustil technické chyby, kvůli které skutečně byli nově přijatí pracovníci placeni méně, než bylo slíbeno. „Náš tým se touto záležitostí zabýval a zjistil, že během procesu registrace došlo k technické chybě,“ uvedl Foxconn v prohlášení.

„Omlouváme se za chybu v počítačovém systému a zaručujeme, že skutečná mzda je stejná, jako byla dohodnuta.“ Kromě slibu, že napraví chybu, Foxconn také nabídl kompenzaci těm zaměstnancům, kteří tam již nechtějí pracovat. Zpráva říká, že situace v továrně se již uklidnila. Jak jsme očekávali, Apple vyslal do továrny svůj tým. „Situaci prověřujeme a úzce spolupracujeme s Foxconnem, abychom zajistili řešení problémů jejich zaměstnanců,“ uvedla společnost. Většina lidí v Číně o incidentu neví, protože místní média o něm neinformují a fotografie a videa byly ze sociálních sítí odstraněny.