HomePod druhé generace bude obsahovat funkci rozpoznávání zvuku, která umožňuje detekovat zvuky alarmu detektoru kouře a oxidu uhelnatého a odeslat upozornění na iPhone uživatele, pokud je některý z těchto zvuků identifikován.



Apple říká, že rozpoznávání zvuku bude dostupné jak na novém HomePodu, tak na stávajícím HomePodu mini v softwarové aktualizaci, která bude vydána na jaře, což znamená, že aktualizace by měla být dostupná nejpozději v červnu. Není jasné, zda bude tato funkce zavedena také do HomePodu první generace vydaného v roce 2018. Apple varuje, že na tuto funkci by se nemělo spoléhat za okolností, kdy může dojít ke zranění nebo v nouzových situacích.

Rozpoznávání zvuku bude vyžadovat aktualizovanou architekturu aplikace Domácnost, která je dočasně nedostupná poté, co někteří uživatelé zaznamenali problémy po instalaci aktualizace. Kdy bude aktualizace opět zpřístupněna, není jasné. Funkce rozpoznávání zvuku byla poprvé představena na iPhonu v roce 2020 a dokáže detekovat širokou škálu zvuků na tomto zařízení, včetně zvonku, tekoucí vody, dětského pláče, klaksonu auta, klepání na dveře, kočičího mňoukání nebo štěkotu psa a dalších. Apple nezmiňuje, zda budou HomePody také schopny detekovat tyto další zvuky, nebo zda bude tato funkce omezena na alarmy detektoru kouře a oxidu uhelnatého.