Apple prodává Mac Studio se dvěma různými čipy: M1 Max a M1 Ultra. M1 Max byl dříve k dispozici ve 14palcovém a 16palcovém MacBooku Pro vydaném v roce 2021, ale M1 Ultra je zcela nový čip, který je dostupný pouze v Macu Studio.



M1 Ultra jsou v podstatě dva čipy M1 propojené pomocí technologie, kterou Apple označuje jako Ultra Fusion. Apple říká, že to umožňuje návrh čipu se 114 miliardami tranzistorů, což je nejvíce ze všech čipů. Ale nabízí také dvojnásobný výkon? Macworld provedl několik benchmarků, aby to zjistil, a říká, že velmi záleží na tom, na čem pracujete. Co však může být poněkud překvapivé, je to, že pro některé profesionální použití není mezi těmito dvěma modely v podstatě žádný rozdíl v rychlosti.

Pokud jde o výkon CPU, čipy M1 Max a M1 Ultra vykazují jednojádrové skóre, které je prakticky totožné (jako u ostatních čipů M1), ale čip M1 Ultra téměř zdvojnásobuje vícejádrové skóre. To je důležité, protože rychlost Photoshopu je především o výkonu jednoho jádra. Naproti tomu práce s videem často využívá vícejádrový výkon, takže M1 Ultra může nabídnout výrazně lepší výkon – ale záleží na čem pracujete. Model s čipem M1 Ultra má také dva porty Thunderbolt na přední straně, zatímco model s čipem M1 Max má pomalejší porty USB-C. Pokud připojujete periferní zařízení, která vyžadují rychlost Thunderbolt (až 40 Gb/s), což je čtyřikrát rychlejší než USB-C, může to být pro vás také důležitý rozdíl.