Prohlížeč Chrome od společnosti Google byl dlouho kritizován za to, že zatěžuje systémové zdroje, a proto vývojáři pracovali na způsobech, jak uvolnit paměť a zajistit hladký chod, když uživatelé mají otevřeno více oken a karet.



Společnost proto představila spořič paměti, novou funkci, která deaktivuje otevřené karty, které jste nějakou dobu nepoužili, takže karty, které používáte jsou plynulejší. Pokud je povolen spořič paměti, vaše neaktivní karty zůstanou otevřené a když otevřete neaktivní kartu, automaticky se znovu načte. S povolenou novou funkcí Chrome využívá až o 40 % a o 10 GB méně paměti. Společnost říká, že nové nastavení výkonu je obzvláště dobré pro udržení hladkého chodu aktivních karet s videem a hrami.

Jak povolit režim spořiče paměti v prohlížeči Chrome na Macu

Než budete pokračovat, nezapomeňte si uložit vše důležité, na čem v Chrome pracujete, a poté aktualizovat prohlížeč na nejnovější dostupnou verzi (109.0.5414.119 v době psaní).

  • Spusťte Chrome a do adresního řádku vložte následující: chrome://flags/#high-efficiency-mode-available
  • Vedle položky Povolit funkci režimu vysoké účinnosti v nastavení změňte výchozí nastavení na Povoleno a restartujte Chrome.
  • Nyní do adresního řádku vložte následující: chrome://settings/performance
  • V nové nabídce Výkon přepněte přepínač vedle možnosti Spořič paměti do polohy zapnuto.