Aplikace pro sledování letů jsou oblíbeným způsobem, jak mít přehled o letech, protože když se připravujete k letu nebo když je někdo, koho znáte, na palubě letadla, můžete je použít ke kontrole, zda věci běží podle plánu.



Pokud ale máte iPhone, nemusíte si ke sledování letu stahovat a instalovat aplikaci třetí strany – k dispozici je šikovná funkce přímo v operačním systému. Možnost sledovat lety v iOS je díky datovým detektorům, které Apple do systému integroval již pěkných pár let. Datové detektory rozpoznávají věci, jako jsou časy, data a adresy, a ve správném kontextu je přeměňují na odkazy, na které lze klepnout. Zde je návod, jak to funguje.

V aplikaci Zprávy

Pokud vám někdo pošle číslo letu (řekněme U2502) v aplikaci Zprávy, měli byste být schopni klepnout na podtržené číslo, abyste získali přehled o průběhu letu v reálném čase zakreslený na mapě. Získáte také možnost dozvědět se více klepnutím na Náhled letu, který vám poskytne informace, jako jsou časy odletu a příletu, zpoždění a na některých letištích podrobnosti o zavazadlech. V dolní části informační karty naleznete odkazy na webové stránky letecké společnosti. Chcete-li zvýšit šanci, že iOS detekuje číslo letu, je nejlepší spolu s číslem uvést celý název letecké společnosti (například EasyJet U2502).

Pomocí Spotlight

Přejeďte prstem ze středu domovské obrazovky dolů a jednoduše zadejte číslo letu do vyhledávacího pole, abyste získali informace o odletu a příletu. Klepnutím na informační kartu získáte další podrobnosti uvedené výše.

Na Macu

Stejné detektory dat jsou k dispozici také v macOS, což znamená, že můžete sledovat lety i na svém Macu. Jednoduše vyvolejte Spotlight pomocí kombinace kláves Command-mezerník a zadejte číslo letu do vstupního pole. Vyberte data letu ve výsledcích a zobrazí se stejná informační karta, která se zobrazuje v systému iOS, doplněná o aktuální trajektorii letu zobrazenou na mapě a další podrobnosti.