HomePod druhé generace obsahuje snímač teploty a vlhkosti, ale tato funkce bude k dispozici prostřednictvím aktualizace systému, která bude vydána na jaře také na HomePodu mini.



Vestavěný senzor teploty a vlhkosti na HomePodu dokáže měřit vnitřní prostředí, což uživatelům umožňuje vytvářet automatiky, které zatáhnou žaluzie nebo automaticky zapnou ventilátor nebo topení, když je například v místnosti dosaženo určité teploty. Jak je zdůrazněno v sekci srovnání na webové stránce pro HomePod, tuto funkci nyní nabízí také ‌HomePod mini‌. Zdá se, že snímač teploty a vlhkosti existuje ve všech modelech ‌HomePodu. V roce 2021 Mark Gurman řekl, že ‌HomePod mini‌ obsahuje neaktivní senzor teploty a vlhkosti – toto zjištění také potvrdila společnost iFixit.

Zdá se, že senzor je nyní konečně aktivován, pravděpodobně prostřednictvím budoucí aktualizace softwaru. Apple poznamenává, že snímání teploty a vlhkosti na HomePodu je optimalizováno pro vnitřní, domácí prostředí s okolní teplotou mezi 15ºC a 30ºC a relativní vlhkostí kolem 30 až 70 procent. Přesnost snímače se může snížit v některých situacích, kdy zvuk hraje delší dobu při vysoké hlasitosti, pravděpodobně kvůli generování tepla ze samotného zařízení. HomePod také zřejmě potřebuje nějaký čas na kalibraci senzorů ihned po spuštění, než se zobrazí výsledky.