Pokud jste si někdy všimli, že se vám baterie při používání aplikace Facebook nebo Messenger na iPhonu neobvykle rychle vybíjí, nemusí to být náhoda. Podle bývalého zaměstnance společnost Meta tajně vybíjí baterie uživatelů Android a iPhonu v rámci svého interního testování aplikací.



V rozhovoru pro The New York Post George Hayward tvrdí, že byl loni v listopadu vyhozen za to, že se odmítl zúčastnit interního testování při práci na aplikaci Messanger. Podle QASource umožňuje interní testování vývojářům porovnat očekávaný výstup s nesprávným výstupem tím, že odhalí, jak aplikace reaguje na neplatná data. V případě Facebooku lze testování použít ke zjištění, jak fungují určité funkce nebo jak rychle se načítají zprávy, když se baterie vybíjejí rychleji, než se očekávalo.

Hayward, který podal žalobu, ale později ji stáhl, říká, že tato praxe může někoho poškodit tím, že bez varování vybije baterii jeho telefonu. Hayward neuvádí, kolik lidí mohlo být ovlivněno testováním nebo zda se testování dostalo z beta fáze. Hayward však řekl, že dostal interní školicí dokument s názvem „Jak provádět testy“, který obsahoval příklady prováděných experimentů s vybíjením baterie. Poté tvrdí, že byl po třech letech se společností vyhozen za to, že se odmítl zúčastnit testování. Ze zprávy není jasné, jaké další kroky budou učiněny nebo zda bude Facebook reagovat. Haywardův právník tvrdí, že jeho klient si stojí za obviněními.