iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max představují některá zásadní vylepšení fotoaparátů, obsahují 48megapixelový objektiv a vylepšení při slabém osvětlení u všech objektivů. V dnešním článku si srovnáme fotoaparát iPhone 14 Pro Max vs. iPhone 13 Pro Max.



Při fotografování při optimálním světle uvidíte určitá vylepšení ve stínech a světlech pro vylepšené HDR a barvy mohou být na ‌iPhone 14 Pro‌ Max živější, ale ve většině případů jde o nepatrný rozdíl. Největší rozdíl si všimnete při zapnutí ProRAW pro snímky s vyšší kvalitou 48 megapixelů. Ve 48megapixelovém snímku je mnohem více detailů ve srovnání s 12megapixelovým snímkem z ‌iPhone 13 Pro‌ Max, ale velikost souboru je hlavní nevýhodou. 48megapixelové obrázky mohou mít velikost přes 60 MB, což rychle zabere úložiště vašeho iPhonu. Přesto, pokud chcete pořídit speciální fotografii v nejvyšší kvalitě, zapněte tuto možnost ProRAW a uvidíte výrazná vylepšení oproti tomu, co můžete získat z ‌iPhone 13 Pro‌ Max.

iPhone 14 Pro Max používá 48megapixelový fotoaparát pro novou možnost 2x teleobjektiv, který ořízne snímek z plného rozlišení. To dodává modelům ‌iPhone 14 Pro‌ zcela novou ohniskovou vzdálenost, přičemž modely ‌iPhone 13 Pro‌ jsou omezeny na 3x teleobjektiv. 2x teleobjektiv je skvělá délka pro portréty nebo pokud chcete něco jen trochu přiblížit, a protože je to hlavní fotoaparát, kvalita je lepší než u teleobjektivu i s ořezem.

Pokud jde o video, iPhone 14 Pro Max obsahuje Akční režim, který má napodobovat stabilizaci, kterou získáte s profesionálním vybavením, plus k dispozici je také Filmařský režim. Filmařský režim nyní funguje ve 4K při 24 snímcích za sekundu, oproti maximálnímu rozlišení 1080p na ‌iPhone 13 Pro‌ Max, takže je flexibilnější pro ty, kteří rádi natáčí ve 4K.

Akční režim skutečně zlepšuje stabilizaci při natáčení videa za pohybu, takže je užitečný při natáčení domácího mazlíčka nebo dítěte při běhu nebo při pořizování akčních snímků. Vzhledem k tomu, že je omezeno na rozlišení 2,8K, pravděpodobně jej nebudete chtít mít neustále zapnutý, ale je to solidní funkce, pokud potřebujete další stabilizaci.

Fotoaparát iPhone 14 Pro‌ Max je vylepšením oproti fotoaparátu ‌iPhone 13 Pro‌ Max, ale nové funkce většina lidí bude používat jen občas a ne denně. Pokud již máte ‌iPhone 13 Pro‌ Max, pravděpodobně se nevyplatí kupovat nový model pouze kvůli samotnému fotoaparátu, ale samozřejmě je třeba zvážit další funkce, jako je Dynamic Island, technologie vždy zapnutého displeje, Tíseň SOS přes satelit a detekce autonehody.