Apple představil funkci Tíseň SOS přes satelit pro uživatele modelů iPhone 14 již v listopadu a již jsme viděli několik příběhů o tom, jak tato funkce zachraňuje životy. Nový příběh z Kanady nabízí další příklad toho, jak tato funkce pomáhá zachránit životy.



Jak uvedl Times Colonist, dvě ženy byly na cestě domů po výletu do Alberty, když se ztratily poblíž McBride, malé vesnice v Britské Kolumbii v Kanadě. Při zpáteční cestě nehoda uzavřela hlavní silnici, takže ženy otevřely aplikaci Google Mapy, zda neobjeví alternativní trasu. Aplikace Mapy Google je zavedla oklikou na cestu v Holmes Forrest. Tato cesta byla částečně rozoraná po několika sněhových bouřích, což ženy nevěděly, když se vydaly po silnici. Ujely to asi 20 kilometrů po silnici, než narazili na „sněhovou stěnu“ a uvízly.

Vzhledem k tomu, že byly tak daleko v lese, nebyla k dispozici žádná mobilní služba. Jedna z žen však měla iPhone 14 a napadlo ji použít novou funkci Tíseň SOS přes satelit. iPhone 14 odeslal zprávu a jejich polohu do call centra společnosti Apple. Odtud call centrum Apple kontaktovalo call centrum „Northern911“ v Kanadě, které poté zavolalo tísňové služby v Britské Kolumbii. Tento poslední tým obdržel informace včetně souřadnic GPS. Záchranáři byli schopni obě ženy lokalizovat pomocí souřadnic GPS. Vytáhli vozidlo ze sněhu a pomohli mu otočit se zpět k dálnici.