Současný Mac Pro, který Apple prodává, je oblíbený u kreativních profesionálů díky jeho modulárnímu a vysoce upgradovatelnému designu. Je kompatibilní s procesory Xeon s až 28 jádry a až 1,5 TB paměti.



Má také osm rozšiřujících slotů PCIe, zatímco moduly APX lze nakonfigurovat se šesti různými GPU. Všechny komponenty lze po zakoupení upgradovat. Vzhledem k tomu, že vývoj špičkového čipu M2 Extreme byl údajně zrušen, očekává se, že nový Mac Pro bude obsahovat nový čip M2 Ultra, což jsou v podstatě dva čipy ‌M2 Max‌ spojené dohromady,‌ obsahující až 24jádrový CPU, až 76jádrový GPU a nejméně 192 GB jednotné paměti. Ale právě tato jednotná architektura vzbuzuje u potenciálních majitelů pochybnosti o modularitě nového Macu Pro. Začátkem tohoto měsíce Mark Gurman z Bloombergu odhalil, že na rozdíl od současného ‌Macu Pro‌ nebude nadcházející model obsahovat uživatelsky upgradovatelnou RAM, protože paměť je vázána přímo na základní desku čipu M2 Ultra.

Nyní Gurman dodal, že příští Mac Pro nebude mít uživatelsky upgradovatelné GPU kromě RAM. Jak zdůrazňuje: „Momentálně čipy Apple Silicon nepodporují externí GPU.“ Kromě prostoru pro média a síťové karty to v Macu Pro ponechává pouze úložiště jako hlavní uživatelsky upgradovatelný komponent. Pokud jde o zdánlivě velký prázdný prostor, který by zůstal, Gurman navrhuje, by mohl obsahovat větší chladicí systém, který by jej odlišoval od Macu Studio tím, že by poskytoval výrazně rychlejší výkon.