Twitter klientům třetích stran, jako jsou Tweetbot a Twitterrific, bylo záměrně zablokováno používání Twitter API, potvrdila dnes společnost Twitter. Bez přístupu jsou Tweetbot, Twitterrific, Birdie, Echofon a další populární klienti nefunkční a nelze je používat.



Twitter uvedl, že došlo k porušení pravidel API, což je změna, která mohla způsobit, že některé aplikace nebudou fungovat. Není jasné, která pravidla API blokovaní klienti Twitteru porušili, a je to poprvé, co Twitter poskytl přehled o tom, co se děje s aplikacemi třetích stran od té doby, co minulý čtvrtek přestaly fungovat. O víkendu The Information uvedl, že v interním kanálu Slack vedoucí softwarový inženýr Twitteru objasnil, že pozastavení byla provedena záměrně, což naznačuje, že mnoho zaměstnanců Twitteru ani nevědělo, co se děje. Není známo, proč Twitter poskytl tak málo informací o tom, co se děje s velmi populárními aplikacemi třetích stran, které existují již roky, ani zda těmto aplikacím bude znovu poskytnut přístup k API, pokud budou provedeny změny.

Vývojáři jako Iconfactory a Tapbots (odpovědní za Twitterrific a Tweetbot) neobdrželi žádné varování o vypnutí a nedostali informace o tom, proč jejich aplikace přestaly fungovat. Aplikace jako Tweetbot jsou k dispozici již více než deset let, mají své uživatele, plné týmy vývojářů a do vývoje bylo investováno mnoho úsilí i financí. Vývojáři jsou tímto rozhodnutím velmi znepokojeni stejně jako uživatelé. V tuto chvíli není jasné, kdy nebo zda získáme další informace, ani zda aplikace, kterým byl odebrán přístup k API, budou znovu funkční.