Společnost Apple dnes před 25 lety prostřednictvím tiskové zprávy ukončila výrobu osobního digitálního asistenta Newton (PDA), což znamenalo začátek obnoveného zaměření společnosti na Mac.



Newton byl dodáván se stylusem, běžel na operačním systému Newton a byl prvním PDA, který nabízel rozpoznávání rukopisu. Zařízení bylo možní použít k psaní poznámek, ukládání kontaktů, správě kalendářů, odesílání faxů a dalším. V některých ohledech to byl předchůdce jiných kapesních produktů Apple, jako je iPhone a iPad, přičemž model druhé generace byl dokonce prvním velkým zařízením od společnosti navržené Sirem Jonym Ivem. Apple začal vyvíjet Newton v roce 1987 a první zařízení bylo prodáno v srpnu 1993, přičemž na jeho vývoj utratil 100 milionů dolarů.

Výroba oficiálně skončila 27. února 1998. Steve Jobs se rozhodl ukončit výrobu necelý rok poté, co se vrátil do společnosti v roce 1997. Newton měl problémy s překladem ručně psaných poznámek do textu při vydání, což vedlo k vlně negativních recenzí ze strany médií. Zatímco vydání Newton OS 2.0 v březnu 1996 podstatně zlepšilo funkci rozpoznávání rukopisu, Newton byl nadále zastíněn jeho počátečním špatným uvedením, což vedlo k nevyhnutelnému ukončení zařízení. Odhadem se jich prodalo jen 200 000.