V dnešním článku se podíváme na to, jak se liší nový HomePod oproti původnímu modelu. Celkově je nový HomePod stejný jako původní HomePod. Stojí stejně, zní stejně a funguje stejně.



Je trochu záhadou, proč jej Apple ukončil v březnu 2021, aby jej o dva roky později vydal v téměř přesně stejné podobě. Není tu mnoho nového, co by vás přesvědčilo k nákupu, pokud máte původní model. Ale je tu pár změn, které stojí za to.

Nová barva Midnight je tmavší než Space Gray

Mezi barevnými varianty je patrný vizuální rozdíl. Podobně jako u Apple Watch má HomePod v barvě Midnight lehce modrý nádech a ve většině denních světelných podmínek vypadá tmavší než Space Gray. V jasném světle vypadá jako tmavě modrý, ale stále dostatečně neutrální. Ve tmě vypadají stejně. Je to drobná změna, ale nová barva vypadá o něco lépe.

Nový dotykový panel v horní části

Nový HomePod má dotykový panel, který jsme poprvé viděli u HomePodu mini – jen větší. Na starém HomePodu svítí tlačítka hlasitosti plus a minus. Na novém HomePodu jsou jednoduše v horním povrchu. Zatímco hraje hudba, malá bílá kruhová záře ve středu povrchu poskytuje osvětlení, takže tlačítka hlasitosti jsou sotva viditelné. Ale kdybyste nevěděli, že tam jsou, neviděli byste je. Zatímco Siri naslouchá vašemu požadavku, celý povrch se rozzáří barvami. V tomto stavu vynikají tlačítka hlasitosti… ale obvykle nemusíte upravovat hlasitost, když Siri mluví.

O něco chytřejší díky senzorům a čipům

Nový čip U1 umožňuje plynulé předávání hudby – stačí přiblížit iPhone a automaticky se objeví panel pro přenos hudby. Původní HomePod nabízel jednodušší verzi této funkce, která se spoléhala na Bluetooth při detekci blízkosti – nebyla ani zdaleka tak přesná nebo citlivá. HomePod nyní také podporuje Thread, což je užitečné pro ovládání novějšího příslušenství HomeKit (a Matter). Senzory teploty a vlhkosti jsou také vítaným praktickým doplňkem. Tyto hodnoty se automaticky zobrazí v aplikaci Domácnost po počáteční kalibraci; trochu divné je, že i když je použit jako stereo pár, každý HomePod hlásí svou vlastní teplotu a vlhkost.

Kvalita zvuku a Siri vypadají stejně 

I když se zdá, že tento model byl navržen tak, aby jeho výroba byla levnější, neprojevuje se to v kvalitě. HomePod funguje a zní v podstatě stejně jako model první generace.  Mikrofony jsou stejně působivé jako vždy. Ať už je to lepší nebo horší, reakce na požadavky Siri se také nezměnila. Stejně jako dříve HomePod neprovádí mnoho místního zpracování, takže rychlost většinou závisí na připojení k místní síti. (Sílu signálu Wi-Fi pro konkrétní HomePod můžete zkontrolovat v aplikaci Domácnost.)

Užitečným vylepšením je odnímatelný napájecí kabel 

Konečně vítanou vychytávkou je, že napájecí kabel je nyní snadno odnímatelný. Pokud umístíte svůj HomePod na skříň nebo polici, je mnohem snazší protáhnout kabel skrz otvory pro správu kabelů a poté jej zapojit do HomePodu. Je to také standardní velikost, takže si můžete koupit náhradní, pokud se kabel poškodí, a očekáváme, že výrobci třetích stran nabídnou delší a kratší kabely.