S modely iPhone 14 Apple představil funkci Detekce autonehody, která je navržena tak, aby automaticky kontaktovala tísňové služby v případě zjištění nehody. Funkce již zachránila několik životů, ale také se objevila řada stížností na náhodné spuštění v lyžařských střediscích, zábavních parcích a v jiných situacích.



Apple v posledních několika aktualizacích iOS 16 zavedl optimalizaci Detekce autonehody, aby se pokusil omezit falešné hovory, a nyní zveřejnila společnost nová doporučení pro uživatele, kterým se tato funkce spustí náhodně. V aktualizovaném dokumentu podpory Apple uživatelům doporučuje, aby nezavěšovali, pokud dojde k náhodnému hovoru, a místo toho vysvětlili záchranné službě, že pomoc není potřeba.

„Pokud byl hovor uskutečněn, ale nepotřebujete tísňovou službu, nezavěšujte. Počkejte, až hovor tísňová linka přijme, a poté vysvětlete, že nepotřebujete pomoc.“ Detekce autonehody je k dispozici u modelů ‌iPhone 14‌ a nejnovějších modelů Apple Watch. Pomocí senzorů, jako je akcelerometr a gyroskop, dokáže detekovat těžkou autonehodu a automaticky zavolat záchrannou službu, pokud uživatel nereaguje na výstrahu do 20 sekund.