Telegram je jednou z nejoblíbenějších aplikací pro zasílání zpráv a stal se známým tím, že nabízí šifrované chaty dlouho před některými jeho konkurenty. Telegram však již čelil mnoha problémům s různými vládami kvůli své politice nezasahovat do toho, co lidé sdílejí.



Ve středu brazilský soud nařídil, aby byl Telegram v zemi zakázán, protože společnost odmítla žádosti o odhalení osobních údajů o uživatelích, kteří sdíleli nenávistné zprávy. Brazilský soud si od těchto uživatelů vyžádal údaje poté, co vyšetřování odhalilo, že teenager zodpovědný za hromadnou střelbu ve škole v Brazílii byl součástí skupin s nenávistnými projevy na Telegramu. Není to poprvé, co byl telegram v Brazílii zakázán. V loňském roce byla platforma zakázána brazilským soudem poté, co byla obviněna z nedodržování požadavků místních úřadů při zabránění sdílení falešných zpráv a nebezpečného obsahu.

V té době byla aplikace mimo provoz méně než 48 hodin, než se Telegram rozhodl spolupracovat s brazilskými regulátory. Tentokrát je však situace jiná. Zakladatel Telegramu Pavel Durov na svém osobním kanálu sdílel prohlášení, že data požadovaná brazilským soudem je „technologicky nemožné“ získat. Durov také řekl, že Telegram již opustil země jako Čína, Írán a Rusko (kde byla aplikace vytvořena) kvůli místním zákonům a že aplikace může zmizet z Brazílie ze stejného důvodu. Podle zakladatele aplikace je opuštění země lepší než zrada uživatelů.