Britský úřad pro hospodářskou soutěž a trh (CMA) nebude zkoumat zásady společnosti Apple týkající se mobilních prohlížečů a cloudových herních služeb poté, co Apple vyhrál odvolání, uvádí agentura Reuters.



CMA v listopadu zahájil vyšetřování omezení cloudových her a mobilních prohlížečů zavedených jak společností Apple, tak Google, což naznačovalo, že tyto dvě společnosti brzdí inovace a zvyšují náklady pro vývojáře, poskytovatele cloudových herních služeb a prodejce prohlížečů. „Mnoho britských firem a webových vývojářů nám říká, že mají pocit, že je brzdí omezení stanovená společnostmi Apple a Google,“ řekla tehdy Sarah Cardell, prozatímní generální ředitelka CMA. Vyšetřování bylo součástí většího vyšetřování společností Apple a Google, které bylo zahájeno v roce 2021.

Apple v lednu podal odvolání k britskému odvolacímu tribunálu (CAT), v němž poukázal na to, že CMA nesplnila klíčové požadavky, a proto by neměla pokračovat ve vyšetřování. CMA mělo ukončit své šetření do 18 měsíců a existovaly lhůty, které bylo třeba dodržet, ale Apple uvedl, že nebyl dodržen správný termín. Odvolací tribunál souhlasil s Apple a uvedl, že CMA měla zahájit průzkum trhu ve stejnou dobu, kdy zveřejnila zprávu v červnu 2021. Tím, že tak neučinila, pochybila. CMA říká, že je rozsudkem zklamána a zvažuje odvolání.