Uživatelé Maců mohli po dlouhou dobu být v bezpečí a sledovat, jak se uživatelé počítačů se systémem Windows museli vypořádat s rostoucími útoky ransomwaru. Ale podle nových důkazů může v ne tak vzdálené budoucnosti přijít čas, kdy uživatelé Maců nebudou tak imunní.



Podle bezpečnostního výzkumu (prostřednictvím Wired) věnují hackeři více úsilí na vytváření malwarových útoků pro macOS. MalwareHunterTeam zjistil, že skupina známá jako LockBit pracuje na ransomwarech, které fungují na Macech s čipy Apple Silicon i Intel. Ransomware je v raných fázích vývoje a nemusí být zcela připraven. „Bylo by naivní předpokládat, že LockBit se ve vývoji tohoto ransomwaru nezlepší a nevytvoří účinnější a destruktivnější verzi,“ řekl pro Wired Patrick Wardle, bezpečnostní výzkumník.

Apple často propaguje vestavěná bezpečnostní opatření systému macOS, aby šířil myšlenku, že jeho operační systém Mac je bezpečný. To jsou skutečné důvody, proč se malware na Macech neobjevuje tak často, ale hlavním důvodem (jak zdůrazňuje Wired) je to, že Mac nemá nainstalovanou základnu tak velkou jako Windows. S rostoucími ochrannými opatřeními ve Windows hledají malwarové skupiny nové cíle, včetně Maců, které se v podnicích více používají.