Jak se technologie zdokonaluje, podvody se stávají stále sofistikovanějšími. Jednou z nejnovějších hrozeb je napodobování hlasu pomocí AI, které může hacker použít k tomu, aby to vypadalo, že je jako rukojmí držena milovaná osoba.



Zkombinujte to s falešným ID volajícího a je to velmi děsivý a přesvědčivý podvod. Přečtěte si další podrobnosti a jak se chránit proti podvodným telefonátům. V průběhu let se falšování čísel stalo stále větším problémem. Hacker je schopen zfalšovat příchozí telefonní číslo, takže to vypadá, že vám volá někdo, koho znáte nebo mu důvěřujete.
Může to například vypadat, jako že vám volá vaše sestra. Podvodníci používající tuto techniku mohou říct, že mají vašeho příbuzného jako rukojmí, požadují, abyste nevolali policii, a že musíte okamžitě poslat peníze. Tyto útoky mohou zahrnovat zvuky na pozadí jako tlumené výkřiky, aby to působilo velmi reálně a hrozivě. Další taktikou je, že váš příbuzný měl nehodu a vy musíte okamžitě poslat peníze.

Jak se chránit před podvodnými telefonáty?

  • Zavěste a zavolejte na číslo této osoby z vašeho telefonního seznamu – je velmi nepravděpodobné, že by útočníci mohli zachytit váš odchozí hovor na skutečné číslo.
  • Položte dotaz – něco, na co by mohl odpovědět pouze váš blízký (nepokládejte otázku, na kterou lze odpověď najít na sociálních sítích, online atd.)
  • Pokud je to možné, nesdílejte své telefonní číslo na sociálních sítích, online atd. a doporučte svým blízkým, aby také svá čísla nesdíleli veřejně.
  • Nastavte své profily na sociálních sítích jako soukromé – mnoho útočníků hledá vzorky hlasu z veřejných profilů, aby vytvořili přesvědčivý hlasový klon. K vytvoření realistického klonu jsou potřeba pouhé 3 sekundy něčího hlasu.
  • Pokud je to možné, nesdílejte své telefonní číslo na sociálních sítích.